6. dubna 2008

14. týden 31.3 - 6.4

Tak polovina přípravy na maraton je za mnou, tak hurá do druhé půlky. V pondělí to nevypadalo nic moc, cítil jsem se dost unaveně, ale nakonec únava odezněla, vypadalo to, že vše půjde v pohodě, na sobotu jsem měl naplánovaný závod. Bohužel čtvrtek všechno změnil.....

Pondělí 31.3 : souvislý běh 10,33 km za 53:12. Vstal jsem ráno, ale už při vstávání jsme věděl, že to nebude nic moc, cítil jsem po víkendu dost unaven. Po cca 2 km na zahřátí a rozcvičení, jsem si dal 8 km v tempu maratonu za 39:43 průměrná TF 144 (70% TFmax.) a max. byla 159 (80% TFmax.) a průměrné tempo 4:58 min/km. Mělo to být o něco delší, ale prostě jsem se nějak nemohl dostat do tempa, a tak jsem byl rád i za tohle. Doběhl jsem domů docela hotovej a rozhodl se, že tento týden budu muset trochu zvolnit. Celkově byla průměrná TF 140 (67% TFmax.) a max. byla 159 (80% TFmax.) a průměrné tempo 5:09 min/km.
Úterý 1.4. : Souvislý běh 15,98 km za 1:21:08. Odpoledne bylo nádherné slunečné počasí, i když docela foukalo, nedalo se odolat a vyběhl jsem. Pondělní únava z ranního běhu nějak odezněla, a i když jsem měl v plánu jen něco kratšího a pomalejšího, dopadlo to úplně jinak. Už od začátku sice proti větru, ale i tak se mi běželo dobře a jelikož bylo sucho hned jsem vyzkoušel trochu jinou trasu běh, což asi taky pomohlo. Nakonec z toho bylo 15,04 km za 1:15:27, průměrná TF 150 (74% TFmax.) a max. byla 161 (82% TFmax.) a průměrné tempo 5:01 min/km. Zajímavé, v pondělí ráno jsem dobíhal úplně hotovej a už v úterý večer doběhnu v pohodě. Jinak budu muset zařadit častěji terén, bylo zajímavé sledovat rychlost běhu po polní cestě rozježděné od zemědělské techniky, ať jsem se snažil jak chtěl, tempo na km bylo až o 10s pomalejší než po asfaltu. Holt kličkování a hledání ideální stopy budu muset vypilovat :-). Po běhu jsem zařadil krátký výklus. Celkově byla průměrná TF 149 (73% TFmax.) a max. byla 161 (82% TFmax.) a průměrné tempo 5:05 min/km.
středa 2.4. : regenerační běh 12,12 km 1:03:29. Cestou domů z práce (17:00), byla solidní přeháňka, ale jelikož jsem sledoval radar s detekcí srážek, mělo se jednat jen o krátkou přeháňku a věděl jsem, že běh nebude ohrožen, ač mi nikdo nevěřil :-). Radar nelhal a za hodinku vysvitlo slunce a mohl jsme vyrazit. Tentokrát to byl opravdu jen regenerační běh, nikam jsem se nehnal a jen občas sledoval tep, abych byl v normě. Celkově byla průměrná TF 138 (65% TFmax.) a max. byla 145 (70% TFmax.) a průměrné tempo 5:14 min/km. Zajímavé, jak při vyšším tepu cestou zpět, jsem běžel pomaleji.

Time Distance Split
time

Split
distance

Split
pace
Avg. HR Max. HR
0:30:59 5,99 30:59 5,99 5:10 136 (64%)142 (68%)
1:03:28 12,12 32:28 6,13 5:18 139 (66%)145 (70%)

Čtvrtek 3.4. : Hurá tělocvična. Od října do dubna chodím pravidelně do tělocvičny od 18:30 do 20:00. Do naběhaných kilometrů si to nepíši, ale je to docela makačka, takový intervalový trénink :-). Bohužel, těsně před koncem jsem šel do souboje, při kterém jsem upadl na záda v oblasti ledvin tak nešťastně, že jsem pro bolest zad dohrál. Po fotbálku, tak jako pokaždé, bylo potřeba doplnit tekutiny v hospůdce, to jsem ještě zvládl, při sezení jsem nic necítil, horší to bylo, když jsem vstal, to jsem byl rád, když jsem bolestmi na kole dojel domů. Záda namazal fastumgelem a věřil, že do rána bude vše v pohodě.
Pátek 4.4. : volno. Bohužel bolest neodezněla, a dělalo mi dost velké problémy ráno se obléct a dojít do práce, a tak jsem pro jistotu vyrazil k doktorovi. Naštěstí vyšetření moči poškození ledvin neprokázalo a i rentgen nic neodhalil, tak to bude jen naraženina. Volno bylo sice v plánu, před sobotním závodem jsem si chtěl trochu odpočinout a manželka je stejně v práci, tak musím hlídat děti, ale takto jsem si to nepředstavoval. Snad budu brzo v pořádku a moc to nenaruší přípravu na maraton. Bohužel, tento víkend bude asi muset být bez běhu :-( .
Sobota 5.4. : volno. Už jsem na tom lépe, ale na to abych běžel závod rozhodně ne. Na dotek jsou záda v oblasti nárazu ještě dost citlivá, ale při chůzi už to skoro vůbec necítím. Rozhodně nic nebudu riskovat a žádnou pohybovou aktivitu v plánu nemám, jen rodinnou oslavu u bráchy :-).
Neděle 6.4. : volno. Den ode dne se to zlepšuje, i jsem tajně doufal, že bych odpoledne aspoň vyrazil na kole, ale dopolední pobyt na hřišti se synem, mě ujistil v tom, že ještě raději nechám tělo odpočívat. Raději ještě den počkám, než aby se to mělo nějak zhoršit.


KmČas
Běh38,433:17:49
Tělocvična
1:30:00
Plavání00
Kolo00


Zhodnocení : Týden začal velmi dobře a dost jsem se těšil na sobotní závod, ale bohužel po čtvrteční tělocvičně a naražení zad, jsme musel plány přehodnotit a konec týdne byl ve znamení válení se na gauči :-(. To je vždycky tak, když se člověk na něco těší musí se něco pokazit :-(. Doufám, že příští týden bude opět už vše v pohodě.

5 komentářů:

  1. Nikam se nežeň, když máš rege běh v tempu 5:14, tak máš slušně naběháno.
    Škoda sice Hranické 20, ale PIM je dostatečně daleko a Olomouc hodně napoví.

    OdpovědětVymazat
  2. To mi vykládej, že je závodu škoda, byl jsem natěšenej, bylo domluveno i hlídání dětí a takhle to dopadlo.
    Ono to ani moc nejde někam se hnát, bolest tě hned zastaví :-(. V sobotu ráno jsem se cítil už o dost líp, ale stačilo sejít ze schodů a bylo jasný, že můžu na závod zapomenout.
    Uvidím, jak to bude příští týden, rozhodně začnu velmi pomalým během a pak se ukáže. Chtěl jsem zařadit odpočinkový týden, ale takhle jsem si to nepředstavoval :-).

    OdpovědětVymazat
  3. nepíšeš, jestli jsi s těma zádama něco dělal, třeba aspoň namazání dolgitem dost pomůže..., plavání, pára jsou taky fajn.

    OdpovědětVymazat
  4. Dostal jsem Nimesil-prášek se rozpustí ve vodě a vypije, a Prontoflex-kožní sprej. A jinak jsem se napařoval ve vaně. O plavání jsem uvažoval, ale bolelo to při úklonech do stran i dopředu, tak jsem raději i plavání vynechal. Uvidím, už je to lepší, pokud to ještě nebude na běh, zkusím bazén, nebo kolo pokud bude hezky.

    OdpovědětVymazat
  5. Hurá, Hurá, Hurá, záda už tolik nebolí, zvládly pondělní zkušební běh, ranní pondělní plavání, odpolední rychlejší běh ( 4:50 min/km) a dnešní ranní výběh. Tempa jsem raději nezařazoval, zítra je opět tělocvična, tak tam se ukáže :-). Ale už si bude dávat pozor :-).

    OdpovědětVymazat