10. února 2008

6. týden 4.2 - 10.2

Docela povedený týden. Byl tu rychlejší běh, tempa, a taky jeden delší výběh. O víkendu bylo nádherné počasí, tak by byl hřích toho nevyužít. Sobotní delší běh, byl za teplého a slunečného dne, prostě super. A v neděli bylo také nádherné počasí, člověk by ani neřekl, že je zima, ale spíš začátek jara.

Pondělí 4.2. : souvislý běh 13,90 km za 1:09:09. Dlouho jsem neběžel delší běh v rychlejším tempu a tak jsme si to chtěl vyzkoušel. Cíl byl běžet na průměrném tepu cca 150´ a když to půjde držet tempo cca 5:00 min/km. Sice nebylo počasí ideální, díky silnějšímu větru, ale zvládl jsem to. Celkově byla průměrná TF 149 (80% TFmax.) a max. byla 168 (90% TF max.) a tempo bylo 4:59 min/km. Docela spokojenost, čekal jsem to horší, jen se mi opět potvrdilo, že pokud se před rychlejším během nerozklušu a nerozcvičím (hlavně protáhnout lýtka) hlasitě si o to řeknou v průběhu běhu, asi po 3 km, jsem měl lýtka tuhý jak kámen a musel jsme trochu zpomalit, aby se vše dostalo do normálu, pak už to bylo opět v pohodě. Podrobnosti máme zde.
Úterý 5.2. : tempový běh celkem to bylo 13,00 km za 1:11:04. Dal jsem na rady zkušenějších a zařadil tempový běh, na začátek jsem si zkusil tento běh: 3R, 3km za 15:00 min, 1km MK volne, 2km za 9:50, V3, který měl v nabídce na tento týden Ječmínek Máselník, zamlouval se mi, tak proč ho nezkusit. A také to byl důvod vyzkoušet si trénink pod vedením "trenéra" garmina305, naházel jsem data do tohoto moc šikovného strojku a už se těšil jak to dopadne. Je to super a hlavně "trenér" vám nic neodpustí a dodržuje naprosto přesně to, co jste mu zadali, aby hlídal :-). Ještě před samotným během, jsem se trochu rozklusal a hlavně rozcvičil, protáhl atd a šel na věc. Rozklus 3 km byl celkem v pohodě, průměrný tep byl 138 (65% TFmax.), následovaly 3 km do 15 min, čemuž odpovídá tempo 5min/km. Je ten garmin305 šikovná věcička, stále ukazuje průměrné tempo, takže nehrozilo přepálení tempa. Na průměrném tepu 150 (74%TFmax.) a max. 155 (78% TFmax.) jsem doběhl na pohodu jen o cca 10 s dřív :-). 1 km meziklus byl v pohodě a čekaly na mě 2 km do 9:50 min. Bohužel jsem špatně spočítal tempo na km a místo tempa 4:55, jsem celou dobu držel tempo cca 4:39 min/km. Naštěstí i v tomto tempu, se mi běželo v pohodě a podle toho byl i průměrný tep 155 (78% TFmax) a max. byl 160 ( 81% TFmax.). Výklus 3 km jsem doběhl na průměrném tepu 138 (65% TFmax.). Ke konci už jsem cítil únavu a tak jsem byl rád, že už to mám za sebou. Nechci se chválit, ale tak v pohodě zaběhnout tento trénink, s tím jsem moc nepočítal, možná to bylo i tím 3 km rozklusem, kdy se tělo zahřálo a pak rychlejší úsek byl v pohodě. Dřív jsem se při rychlejším tréninku jen asi 1 km vyklusal, rozcvičil a hned šel na to. Uvidíme, jak mi to půjde příště. Kdo chce vědět víc je to zde.
Středa 6.2. : regenerační běh 9,57 km za 55:11. Tentokrát jsem si musel opět přivstat (5:00), protože manželka jde do práce a odpoledne budu muset hlídat děti. Byl to takový velmi pomalý běh, Celkově byla průměrná TF 133 ( 62% TFmax.) a max. byla 143 (69% TFmax.).
Čtvrtek 7.2. Opět tělocvična. Tak to, tento týden neplatí. Bohužel, manželka je v práci až do 22:00 a já musím hlídat děti. Tak jsem, chtě nechtě musel zařadit volný den. Ach jo, tak se vždy na tělocvičnu těším a teď jsem akorát mohl sledovat hodiny a konstatovat, co se zrovna v tělocvičně děje :-). Ale co, příští týden už bych se měl, opět zúčastnit.
Pátek 8.2. : volno. Chtěl jsem aspoň na chvilku vyběhnout, ale odpoledne měla babička svátek a tak jsme šli popřát. Po návštěvě, si šla manželka udělat nechty a tvrdila, že bude brzo doma, bohužel přišla až v 20:30 a to už se mi opravdu nikam nechtělo.
Sobota 9.2. : souvislý běh 31,12 km za 2:49:50. Věřil jsme si na delší běh a za tak krásného počasí, by to byl hřích neběžet. Bylo jasno, teplo, ideální počasí na běh. První kilometr jsem měl bez tepů, protože jsem pás nechal doma a vracel jsem se pro něj. Chtěl jsem to běžet co nejlíp a zajímalo mě, na jakých tepech jsem to schopný zvládnout zaběhnout, proto jsem se pro pás vracel. V první půlce běhu foukal protivítr, ale bylo dost sil, a tak jsem to zaběhl v pohodě. Cestou zpět foukalo do zad, a podařilo se mi trochu zrychlit, ale posledních 5 km, kdyby foukalo proti, nevím nevím, asi bych zrychlené tempo neudržel, ale naštěstí se vítr neotočil, foukalo stále do zad, a tak jsem to celkem v pohodě zvládl. Celkově byla průměrná TF 148 (79% TFmax.) a max. byla 162 (87% TFmax.). Po doběhu jsem si dal koupel a pivo, které mi vždy zklidní žaludek, bohužel tentokrát to nebylo to pravé, a pivo muselo ven. Hned mi bylo líp a po krátké procházce ke kamarádovi, už bylo vše v pohodě, a tam už jsem Mušketýra v pohodě zvládl a ne jednoho :-). Holt jsem byl nedočkavý, a tak to dopadlo, opět zkušenost, lepší nikam nespěchat a raději si počkat :-).
Neděle 10.2. : souvislý běh 11,48 km za 1:04:59. Celkově byla průměrná TF 143 (76 % TFmax.) a max. byla 152 (81% TFmax.). Byl to takový pohodový výklus, opět za slunečného počasí. Chtěl jsem pro změnu, zkusit trasu kolem Bečvy, kde není asfalt, ale i přes nedeštivé (nesněhové) počasí, bylo dost úseků, kde to dost klouzalo, a dalo mi to trochu více zabrat, než jsem očekával, holt únava z předešlého dne byla cítit. Naštěstí cestou zpět jsem běžel po asfaltu a pevná půda pod nohama je pro mě optimální povrch, a tak cesta zpět už byla v pohodě a daleko rychleji :-).


Km Čas
Běh79,047:10:13

Zhodnocení : Z mého pohledu velmi povedený týden. Více takových a to se to potom bude závodit. Bohužel už teď vím, že příští týden takový nebude ani z poloviny. Přes týden, bude manželka skoro pořád v práci a o víkendu jedu v sobotu opět se synem na hokejový zápas a odpoledne budeme slavit manželčiny narozeniny a to se bude moc těžko ráno vstávat, natož jít běhat :-).

13 komentářů:

  1. pěknej týden, klobouk dolů. Všichni běhají jak o život.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak člověk se tady snaží, běhá i s nudlí u nosu, ještě jde běhat v neděli štreku, kterou neběžel víc než 12 měsíců, a stejně všichni za týden naběhají víc (a kdyby jen o kousek). To nemá cenu, já nehraju! :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Kdo nenaběhá minimálně 60km týdně snad ani není běžec. Těch úterních 79% TFmax při tempu 4:39/km je pořádná forma, ne? Neboj se občas zmáčknout na 90% TFmax, třeba jen pár km. V Olomouci na 1/2M budeš lítat.

    OdpovědětVymazat
  4. Milan: Je pravda, že to mohlo být daleko rychleji, vůbec jsem se necítil unavenej, ani moc zadýchanej, ale tempa jsem dlouho neběžel, a tak jsem nevěděl co od toho můžu čekat a nechtěl jsem přepálit, což u mě není problém. Už se těším jak to dopadne příště. Teď vím, že to můžu zaběhnout rychleji.
    Hmm, tak to asi příští týden běžec nebudu :-(. Časově to nebudu moc stíhat, manželka přes týden v práci až do večera a o víkendu je moc jiných aktivit a navíc manželka slaví narozeniny. No uvidíme, jak to dopadne :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Milan je příliš přísný. Kromě dvou týdnů v roce 2004, kdy jsem běžel maratón a kromě týdnu, kdy jsem s Dášou na 24hodinovce naběhal za dva dny asi 50km, jsem v tom případě jindy nebyl běžcem. :o)

    OdpovědětVymazat
  6. koyama: přísný? Podívej se na blogery, jak to sází (a přisazují), týden co týden. Viděno touto optikou, nejsem bežcem už 12 týdnů.
    Aldaman: někdy taky není špatné jen prodlužovat tempový běh. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. No když se podívám na vl001 a Ječminka tak to jsou přímo naháněči kilometrů.
    Moc přísný, ani bych taky neřekl, když chceš zaběhnout maraton kolem 3:30, nezbývá nic jinýho, než naběhat kolem cca 60-70 km týdně.
    Milan: myslíš to tak, když to zrovna běží, tak běžet v tomto tempu co nejdýl i třeba na úkor výklusu?

    OdpovědětVymazat
  8. To jsou triatlonisté, na ně platí jiná měřítka. :-)
    Na úkor výklusu asi ne, čím běžíš intenzivněji a déle, tím je důležitější.
    Občas se stane, že to jde samo a v ten moment jsou budíky přítěží.Běžíš tak rychle, že jim stejně nevěříš (Vl001 minulý týden)a když ano, tak tě brzdí. Klidně běh protáhnu a nehledím na čas. To jsou tak mimořádné momenty, že je hřích jich nevyužít. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. milan:Taky jsem blogger a jsem docela spokojený, že se mi v minulém týdnu povedlo uběhnout přes 58km.

    Aldaman: Mě nezbývá než doufat, že až tolik zapotřebí nebude. Kdybych totiž nasadil tyhle objemy a držel je dlouhodobě, řekněme tři či více měsíců, nejspíš bych to opět odskákal nějakým zraněním. I teď preventivně běhám (převážně) obden.

    OdpovědětVymazat
  10. Jo tak to znám, najednou se člověk rozběhne a běží to samo, to se okamžitě přestanu orientovat dle hodinek a jen si tak běžím :-). Výklus samozřejmě provádím, spíš jsem to myslel tak, že místo 4 km výklusu budou jen třeba 2 km :-).
    koyama: Hmm tak to nevím, aby jsi nedoufal zbytečně :-). Bez naběhaných kilometrů, asi lepší čas jen tak sám od sebe nebude možný. Možná jedině pokud by jsi uplatnil svůj talent. Já mám zatím tu výhodu, že jsem dlouhodobější zranění nezažil, tak jsem v pohodě. Pokud by se to přihodilo, asi by mi nic jinýho nezbylo a kilometry v rámci zdraví snížit.

    OdpovědětVymazat
  11. Blahopřeji. Skoro 80km za týden je paráda. Těch jarních 3:29 na PIMu vypadá zase o dost blíž.
    Trochu i závidím, protože při dodržování Baběrádových 75 za týden se vždy vynořil nějaký problém. Možná máš i dobrý základ odolnosti díky pravidelné tělocvičně.

    OdpovědětVymazat
  12. Je to možné, přece jenom při běhání v tělocvičně je to rychlejší, zpomaluješ, zrychluješ, měníš náhle směr pohybu, než při klasickém běhu. Já doufámm, že v pohodě vše vydržím a budu se jen zlepšovat :-).

    OdpovědětVymazat
  13. Zrovna jsem dopsal vlastní text na blog o mém flákání v lednu a zlepšení v únoru, ale co ty dáš za týden, já zatím nemám odběhnuto v únoru.

    Pěkné, ať to běhá čim dál líp.

    OdpovědětVymazat