2. září 2013

Pilman 2013

Na závěr triatlonové sezóny jsem se opět vydal do Žďáru na Sázavou, kde se opět konalo Mistrovství ČR na polovičních vzdálenostech závodů Ironman.Loni jsem přijel jen s tím dokončit, letos se mi celkem dařilo pořád se nějak hýbat, takže jsem plánoval čas lepší než loni a co nejvíce se přiblížit času z roku 2011, teda někde kolem 5:20.
Příprava a cesta byla v pohodě. Kromě Jardy Zdráhala, Franty Kopečného, které jsem vyzvedl v Oseku,  jel s námi i kámoš Petr, což bylo super, jelikož co jsme v průběhu závodu potřebovali nám ochotně podal :-). Přijeli jsme v dostatečném předstihu, na parkovišti skoro nikdo a u registrace také ne :-). V klidu jsme se nachystali, rozdali instrukce Petrovi, poslechli rozpravu a byl čas se soukat do neoprenu, jelikož voda měl kolem 20 stupňů, ještě že tak :-). 

Kvůli opravě hráze Pilské přehrady byla hladina vody snížena cca o metr a kvalita podle hygieniků nebyla nic moc, ale na pohled to zas tak špatné nebylo. Startovalo se z vody od hráze v trojúhelníku s výběhem z vody. Start byl o pár minut opožděn, jelikož nebyla přítomna sanitka :-).  Výstřel a už se voda vařila. Já přežil první metry bez úhony a k první bójce jsem se dostal bez větších problémů. Plavalo se mi dobře, jelikož jsem toho přes léto moc nenaplaval, snažil jsem se někomu plavat v nohách, což se mi dařilo a skoro celé plavání jsem plaval za závodnicí s číslem 14, ( tímto zdravím Maxantavou Tamaru, to já tě skoro celé plavání lechtal na nohách :-)  ). Letos se díky nízké hladině vody, část úseku plavání muselo běžet, no nic moc, zabořit se do bahna a nevědět co je na dně, naštěstí to prý odnesl jen jeden závodník s rozříznutou nohou.

 Plavání tak nějak uteklo a oproti loňsku jsem se naštěstí tolik netrápil čas 36:02 jsem tak nějak očekával, depo jsem zvládl celkem rychle a čekají mě 3 okruhy v kopcovitém terénu. Začátek kola se mi jede dobře,  první stoupání zvládám v pohodě a i zbytek okruhu to jde.
Na začátku druhého beru od Petra rohlík, dám magnéslife a pořád to ještě jde. Ale asi tak v polovině už začínám pociťovat únavu jednak nám pěkně fouká takže si člověk neodpočine ani ve sjezdech a v kopcích už lehce cítím únavu. Třetí okruh bude ještě zajímavý, a opravdu byl, ale ani ne tak co se týká mého výkonu. Před obcí Rapčín, se klesá a pěkně to sviští, obcí se dá projíždět klidně přes 50km/h, no zrovna když jsem projížděl já, místní chlapec na bikrosovém kole se rozhodl, že bude přejíždět silnici z leva do prava, bohužel vůbec nesledoval provoz a ještě se otáčel za sebe a s někým se bavil. Na poslední chvíli jsem na něho zařval, naštěstí hned zastavil a já projel, minuly jsme se opravdu jen velmi těsně a kdyby pokračoval v jízdě, válíme se na cestě. Následky nebudu ani domýšlet... :-(. Trošku mě to rozhodilo a hned se mně vybavil můj pád, po kterém jsem ležel se zlomeným loktem a klíční kostí ležel ve špitálu, no a teď bych byl k tomu i pěkně odřený. No, ale zpět k závodu,  zbytek kola jsem se už trápil, nohy už toho měly dost,  pořádně jsem nemohl díky otlačenýmu zadku zalehnout do hrazdy což byl proti větru trošku problém. Kolo dokončuji za 3:06:42 na vzdálenosti cca 94 km se mi podařilo udržet průměr přes třicet :-). Depo doslova proletím,  patnáctým nejlepším časem :-).

A následuje běh, poslední disciplína, kde jsem počítal, že to půjde. Jak už jsem psal opravuje se hráz, tudíž jediná rovina, co byla při běhu není a běží se pod hrází, seběh a pak výběh. Při obhlídce trati se mi nezdálo stoupání tak strašné, ale v závodě už jo :-). Při běhu, tak jak na kole se rovina hledá těžko, běží se  částečně po zpevněných lesních cestách a částečně asfalt. V seběhu dobrý, ale při výběhu to bylo trošku trápení, ale snažil jsem se moc nezpomalovat, nohy si za chvilku zvyknout a snad to poběží. K občerstvovačce je to stále mírně do kopce, moc to neběží, stehna mám jak kámen, občerstvím se konečně krátká rovinka a už je to lepší, až k otočce, která je k mému překvapení posunuta min. o 500m než v předchozích ročnících. To jsem zvědav kolik okruh bude mít, i když se letos obíhá prostor cíle, o tolik to delší rozhodně není. 
Nohy se na rovince trošku vzpamatovaly a celkem to běží, bohužel jen to dalšího stoupání, na konci kterého mám mírné náběhy křečí do vnitřní části stehna nad kolenem. Hmm, křeče ty jsem dlouho při běhu neměl, uvidím co bude dál, první okruh je za mnou,  na občerstvovačce dám gel a běžím dál, mrknu na hodinky a vzdálenost prvního okruhu jen necelých 6 km. Běh nebude mít ani 18 km, škoda na běhu jsme si věřil, že si vylepším svou pozici. Druhý okruh se mi běží nejlíp, ve stoupání sice opět mám náběhy na křeče, ale snažím se nohou uhýbat, běžím sice jak postřelený zajíc, ale hlavně bez křečí, navíc se mi daří i předbíhat nějaké závodníky :-). A jdu do posledního okruhu, už toho mám plný zuby, ale každý předběhnutý mi dává aspoň trochu síly, naposledy jsem v nejprudším stoupání, běžím opravdu pomalu, jak jsem v předchozím okruhu uhýbal stehnu kvůli křečím, odneslo to lýtko a v oblasti nad achilovkou dostávám křeč, naštěstí je to jen taková lehká, nemusím zastavovat a sval protahovat. V seběhu je vše v pohodě, ale do cíle je to opět v mírném stoupání a křeč se hlásí čím dál častěji, naštěstí už jsem v cíli. Čas běhu byl nakonec 1:26:25 a celkový čas 5:11:41. Celkově jsem skončil na 98. pozici ze 203, a v kategorii 19 ze 42. Celkové výsledky jsou zde záznam z garmina kolo a běh.  

Chvilku jsem se motal v depu, Petr rychle přispěchal s pivem, které opravdu přišlo vhod a pak jsem se šel trošku opláchnout a obléci se jelikož mi začínala být zima. Úspěšně dokončil i Jarda, krátce po něm i Franta. Z našeho týmu ještě závodil Mira Pazdera, který, také zdárně dokončil a nakonec se našli i jeho plavecké brýle, takže odjížděl spokojený jak s časem, tak i plnou výbavou :-).
Já jsem celkem s mým výkonem spokojen, plavání jsem zvládl celkem  obstojně i když v závěru jsem lehce zpomaloval, kolo to jsem zajel stejně rychle jako loni, jen se mi zdálo, že loni jsem se míň ke konci trápil :-). A běh, co hodnotit na běhu, letos měl běh jen i s depem 17,5 km místo 21,1 km, což si myslím, je dost velký rozdíl. Je to sice jen spekulace, ale třeba by se mi podařilo ještě vylepšit si svou pozici, kdyby byl běh delší, ale třeba také ne. Jak jsem předpokládal otočka v lese byla zbytečně posunuta  ve srovnání s minulými ročníky a trať mohla mít bez problému odpovídající vzdálenost, navíc se jednalo o republikový šampionát na halfironmanské distanci.
Jinak byl závod opět výborně zorganizován s menší kaňkou a tou bylo plavání. Určitě šla trasa naplánovat tak, abychom se vyhnuli broděním v bahně.  Trasa kola až na jedne úsek, který  se mi zdá svou kvalitou asfaltu čím dál horší dobře zabezpečena a běh o tom už jsem psal, škoda, zkrácené trati. A Vlado Baron opět neměl chybu :-). Snad se mi příští rok opět  podaří zúčastnit se :-).






1 komentář:

  1. Dodnes me stve jak si mi tam dal v r. 2011 minutu, nebo kolik to bylo...;-) Tak pristi rok uz se sem zase vratim, doufam ze zas pozavodime...:) I kdyz jak koukam na Tvuj trenink, tolik mi doma asi nedovolej...

    OdpovědětVymazat