6. listopadu 2008

Spiroergometrické vyšetření

Sice je to už skoro rok, co jsem tohle vyšetření podstoupil, ale teprve teď jsem našel způsob, jak soubor umístit na blog :-).  

Ze samotného vyšetření jsem měl zvláštní pocit. Klidová TF vyšla na 61 (měřeno na prstu), doma po ránu v průměru je klidová TF kolem 45. max., což mohlo být způsobeno nervozitou, ale i nemocí, která u mě propukla za dva dny. TFmax. vyšla na 177, v závodě jsem dosáhl TFmax. 187. Běhat na běhátku s maskou na tváři není zrovna příjemné a i dle sdělení doktora, až další taková vyšetření, kdy už člověk ví, do čeho jde se blíží realitě. Budu se hodně rozhodovat, zda vyšetření absolvovat znova, moc mě to nepřesvědčilo a navíc je to placená služba a ne zrovna levná. A takový byl závěr vyšetření.
Samotné vyšetření probíhalo následovně:
Doktor si mě zvážil, změřil, změřil tlak a tep. Potom proběhla klasická prohlídka, poťukal hlavu,  prohmatal břicho,uzliny, a zkontroloval krk. Pak kontroloval hybnost, musel jsem se předklonit ruce dát k zemi, pak jsme si lehl a zkoušel mi dát nohu kolmo k tělu. To bohužel moc nešlo, mám zkrácené zadní šlachy, měl bych pravidelně protahovat, což moc nedělám :-(. Tak a pak jsem si lehl sestřička mi na hruď připevnila asi 5 senzoru, chvilku jsme se válel :-) a pak jsem i s drátky stoupl na běhátko, dali mi masku přes nos a pusu a pomalu jsem začal běhat. Nejdříve pomalu, pak se postupně zvyšovala rychlost a i sklon běhátka, až do doby, kdy jsem toho měl plný zuby a ukončil běh. Pak jsem si opět lehl, změřili mi tlak a ještě chvilku mě monitorovali.
A to je tak vše, pak už mi jen doktor řekl, že mám výbornou fyzickou zdatnost :-) vysvětlil co jednotlivá data znamenají a bylo to. Já  měl vyšetření na doporučení praktického lékaře, takže zadarmo, jinak bych musel platit přes 1 000 Kč. Jak jsem psal výše, byl jsem  trochu zklamán, možná si to ještě jednou zkusím, abych mohl porovnávat. Ale rozhodně bych pořízená data nepřeceňoval.

19 komentářů:

  1. (ne)nasdílel jsi ten dokument pro ostatní. Bud rád, že jsi běhal, kdybys jezdil, tak čísla jsou k ničemu.

    OdpovědětVymazat
  2. Google Docs a nabídke k registraci. Nic jinýho se mně neobjevuje. Moje zvědavost je neukojena. :-) Co zkusit Print screen a vložit to jako obrázek?
    K tématu - se spirem nemám zkušenosti, byla jsem jen na laktátové křivce. Zdá se, že její stanovení je příjemnější než spiro.

    OdpovědětVymazat
  3. Funguje. Koukám kluk jako buk a zdraví jako řípa nebo Řípa? :) Ovšem tadle hláška mě dostala: jazyk bez povlaku plazí středem... :D
    Jé a dneska to máme 226 dní do Moraviamana, to máme na každej den trénink jednoho kilometru z celkové distance. Tak hurá na první kilometr plavání. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak sláva. To jo jak Řípa, jen o 5 kg těžší a rok starší :-D. To jako, že stačí denně jeden kilometr a v pohodě ho zvládnem ?

    OdpovědětVymazat
  5. Když ho kvalitně potrénuješ, třeba desetkrát nebo i vícekrát, tak by to mohlo stačit. ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Aha, tak to je jiná :-), no něco s tím provedu :-D.

    OdpovědětVymazat
  7. Šewy dej pokoj, je čas zimního spánku:-)

    Nechcete někdo víc okomentovat to vyšetření? Já tomu vůbec, ale vůbec nerozumím. A bojím se zamyslet. Co když myšlení bolí?:-)

    OdpovědětVymazat
  8. kolik to stoji? da se vybrat mezi behatkem a kolem?

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem doplnil článek o krátký popis vyšetření, případné dotazy rád zodpovím :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Jen doplním, že má touha po vysvětlení byla motivována tím, aby se někdo zkušený vyjádřil k rozdílu v TFmax a zda tedy tím nejsou ovlivněny i hodnoty prahů.

    Na mne to působí dojmem, že TFmax se v laboratoři zjistit nedá, nicméně prahy by měla laboratoř určit správně. Hodnota ANP 136 se mi však vůbec nezdá...

    OdpovědětVymazat
  11. Doporučení praktického lékaře? To je někdo z rodiny? :-))
    Na běhátku jsem nikdy nebyl, ale napoprvé bych ze sebe určitě nevydal maximum. Máš ještě velké rezervy. :-)
    Bez ohledu na maximum by prahy (zejména ANP) měly sedět, ne? Ale 136, to vypadá jako pořádná ptákovina. Kolik máš tepy na 10km, 1h, 1/2M?

    Pro Foresta: tuším, že vyšetření na rotopedu je pro běžce skoro naprd, ale nemáš nějaký odkaz pro více informací?

    OdpovědětVymazat
  12. milan: moc dobrá známá, řekl bych :-). Navíc já náš zdravotní systém zatěžuji minimálně, od té doby jsem u doktorky nebyl, takže si to zasloužím :-).
    ANP rozhodně nesedí, průměrný tep v Olomouci jsem měl 160, TFmax. 164. A i klidová TF byla oproti doba naměřeným hodnotám moc vysoko, což bych ale přisoudil, k nervozitě a začínající nemoci. I proto používám hodnoty k výpočtu klidováTF 45 a TFmax 187.
    Navíc jdeš běhat, aniž by jsi se nějak zahřál, rozběhal. Všude se píše, zahřát, protáhnout a pak až jít do tréninku, tady jdeš natvrdo, také jsem po chvilce cítil, jak mi tuhnou nohy.
    Doktor byl v pohodě tvrdil, že až tak na druhý třetí pokus jsi schopen ze sebe na běhátku dostat hodnoty blížící se maximu, jednak víš do čeho jdeš a zvykneš si i na tu masku.

    OdpovědětVymazat
  13. Za podstatné bych považoval průběžné zjišťování ANP (hodinovka) a sledování klidové TF. Po maratonu si zpětně porovnat AEP a sledovat vývoj.

    U kola je to trochu jinak, ale přesně to bude vědět rk.

    Ta další měření např. tuků, objem plic a další jsou zajimavé porovnávat např. po pětiletkách. :-)))

    OdpovědětVymazat
  14. Jojo vl001, někdo má zimní spánek, někdo už trénuje a ti co ani jedno, tak se modlí. :-D

    OdpovědětVymazat
  15. milan: někdy si zkusím conconiho test a uvidíme jak dopadnu.
    sewy: předpokládám, že ty se modlíš :-D.

    OdpovědětVymazat
  16. Já mám zimní spánek, od ledna se začnu modlit a v březnu do toho snad trochu šlápnu. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Hmm to já na modlení moc nevěřím a raději začnu už teď :-).

    OdpovědětVymazat
  18. Jsem zpět :-)
    Pěkná čísla, ANP je naprosto mimo mísu. A ten doktor trochu taky. Jak Ti může doporučit trenink vytrvalosti nad úrovní ANP?!

    V úvodi jsem se těšil, jak se porovnáme, ale nevím.
    A máš pravdu, že za tohle bych 1000kč nedal.

    OdpovědětVymazat