5. června 2011

1/2ironman CZECHMAN 2011 - osobáček a poprvé čas pod 5 hodin :-).

První větší test před vrcholem sezóny dopadl velmi dobře :-)

Na samotný závod jsem se vydal v sobotu ráno a společnost mi dělal Jirka Večerka, tak jako loni. Po půl sedmé jsem napakovali auto a vyjeli směr Pardubice. Jirka dělal spolehlivého navigátora, s mými podklady :-), takže do místa závodu jsme bez bloudění dojeli v dostatečném předstihu. V pohodě zaparkovali a dokud bylo málo lidí, šli jsem se hned zaregistrovat. Vše proběhlo v pohodě, okoukli jsem start plavání, depo pozdravili se  známýma  a šli se pomalu chystat. Tak nějak to uteklo, věci byly nachystaný v depu, nic jsem nezapomněl :-), vyslechli rozpravu a už byl čas se pomalu soukat do neoprenu. Dnes jsem zvládl i krátké rozplavání :-). Start byl efektní, přiletěla helikoptéra s kamerou České televize a mohlo se startovat :-). Já stál přesně naproti bójky, na kterou se mělo plavat a tak, aby přede mnou nikdo nebyl. Výstřel mačkám stopky a šup do vody. Ze začátku to byla celkem mela, ale nikdo mě neblokoval, takže jsem mohl pořád relativně v pohodě plavat a poznávám i Jirku Večerku, jeho plavecké brýle nejdou nepoznat :-). Po chvilce se kolem mě mihne plavec bez neoprenu s oranžovými plavkami a nebyl to nikdo jiný jak Jarda Zdráhal, hned se zapojuji za něho, vím, že plaveme tak stejně rychle, ale hlavně Jarda umí držet směr :-). Je to super, jen občas mrknu kudy plaveme, pořád směr první bójka :-).  Tak do poloviny plavání to jde dobře, stále za Jardou si říkám, kdyby to tak mohlo vydržet až do konce. Bohužel, to tak nebylo :-(. Přimotali se mezi nás motáci, co křižovali sem a tam, Jarda si pořádek udělal :-), ale já a to pozdě zareagoval, a už byl Jarda pryč :-(. No nedá se nic dělat, plaval jsem teď sám. Poslední bójka byla už blízko a pak je to už rovnou do cíle. Určitě nejsem plavec který plave super rovně, ale co někteří předváděli, proč plavat ke břehu, když je proti nám velká brána. která značí výlez z vody. No nevadí, já si plaval svoje, nikdo není za koho bych se mohl zapojit, plavu sám snažím se držet směr na cílovou bránu plavání a myslím, že se mi to celkem daří :-). V plavecké části se toho už nic zajímavé neudálo a bránou probíhám v čas 33:08.
Kolo v depu najdu hned, trochu mě zdrží sundání čipu, nemůžu najít konec suchého zipu :-), ale podaří se, nasadím narulované kompresní podkolenky, tretry, helmu, brýle, číslo a vyrážím z depa. Na začátku kola naruluji podkolenky na nohy a frčím vstříc devadasáti kilometrům :-). Trochu mě zaráží, že občerstvovačka hned za depem není ještě funkční, chtěl jsem si vzít bidon s vodu, co už za 30 km bude další, teď mi musí vydržet bidon s ioňťákem. začátek kola je hroznej, nemůžu se nějak rozjet, jednak mi dělá problémy předjíždění, většina jak vidí, že jsou předjížděni, tak zrychlí místo toho, aby zpomalili a největší problém mám s tím, že když už mě někdo předjede a zařadí se přede mne zpomalí, já musím také, abych nejel v háku :-(. Tohle střídání tempa mi moc nevoní, je mi horko a vůbec z toho nemám dobrý pocit, vypadá to na pěkné trápení, navíc, úplně cítím, jak mi je pod helmou hic a chtělo by to zchladit, ale není čím. Když tak sleduji zbytek startovního pole, u hodně cyklistů mi připadá, že do toho buší až moc, má se přece ještě běžet, kolem závod nekončí, ale třeba mají dost natrénováno :-). Ze známých toho moc nepoznávám, jedině Michala Petrželku, který mě předjede v prvním kole. Ještě, že už se blíží třicátý kilometr, kde je občerstvovací stanice, beru bidon vody a iontu, který je velmi dobře zředěn, takže není vůbec sladký, a stihnu vzít i banán. Nádhera, zchlazení proudem vody mi udělá velmi dobře, sním banán a beru i první rohlík, který mám připevněný na rámu :-). Začínám se trochu vzpamatovávat a do druhého okruhu už se mi jede daleko líp, na občerstvovačce beru jen vodu, zalehnu do hrazdy a jedu si své tempo. Tohle mi vyhovuje, pole je už roztrhané, kdo chtěl ten už mě předjel a kdo to v tom horku přepálil toho předjedu já :-). Konečně mám z kola dobrý pocit, jede to slušně, daří se mi předjíždět, a sám už nejsem předjížděn až na asi dvě tři výjimky :-). Dokonce se mi podaří předjet loňského trenéra Michala Jaloveckého, těsně před občerstvovačkou na cca 70km ( že to je on jsem zjistil až v cíli, má jinou helmu, takže jsem ho hned nepoznal :-)). Horko je sice úmorné, ale díky chlazení vodou to zvládám dobře i je mi líto, že už se blíží konec kola, když mi to tak pěkně jede, ale nedá se nic dělat, delší kolo i užiji v Otrokovicích :-). Závěrečný kilometr kola už jen vytáčím nohy před během.
Depo zvládám celkem rychle a jdu se proběhnout :-). Z běhu jsem měl asi největší obavy, nevytuhnu, vydržím běžet celou dobu ? Objemově jsem toho nenaběhal jako loni, ale celkově mám odtrénováno více, no uvidíme. Každopádně nasazuji své optimální tempo pod pět minut na kilák a jdu na to.
Ze začátku se běží pod stromy, ale i tak je vedro slušné, běží se mi dobře, na občerstvovačce piji kolu, zchladím se vodou a stále ve stejném tempu běžím dál. A kupodivu, už hned na začátku běhu se mi daří předbíhat první přepalovače kola :-). To mě těší, ale krotím své vášně, pořád je ještě hodně daleko do cíle :-). Pořád se snažím držet dvé tempo, někoho předběhnu a občas někdo i mě, ale moc jich není, ale Michal jako dobrý běžec to je :-). Sbíhám i Laďu Gočaltovského, který mi minulý týden na běhu utekl, ale dnes není evidentně ve své kůži, když ho míjím, stěžuje si na křeče :-(.  Docela v pohodě dokončuji první okruh, mrknu na čas  čtyři hodiny pět minut, pokud nevytuhnu, udržím své tempo pod pět hodin celkově, by to mohlo klapnout. Ke konci prvního okruhu se zatáhlo a na začátku druhého, začalo pršet. Super, to můžu raději déšť než horko, i když to dusno, co se udělalo v lesíku také nebylo optimální. Ale to už jsem moc nevnímal, v hlavě byl už jen jasný a jediný cíl doběhnout v čase pod pět hodin :-). Cítil jsem se pořád relativně dobře, a už jen odpočítával podle cedulek označující kilometry, kolik to je do cíle. A pořád se mi dařilo předbíhat závodníky před mnou, a mě už jen asi dva štafetáři, ale ti měli ještě kolo před sebou :-). Občas mrknu na hodinky a pořád je to dobrý, sice už toho začínám mít dost, ale tempo se pořád pohybuje kolem pěti minut, takže by to vyjít mělo. Krátký výběh k poslední občerstvovačce už je hodně náročný, napiji se koly, mrknu na hodinky a čas pořád dobrý a už je to jen cca 2 km do cíle. To už bych měl zvládnout, snažím se běžet co to jen jde. Únava už je znát a poslední kilometr ten už jdu opravdu na krev, ale vidina cíle mě žene kupředu, nic nevnímám jen běžím, už  jen zatáčka a koberec do cílové brány a mám to za sebou, hurá. Ani nevím jaký je čas, nejdříve musím popadnout dech, mezi tím dostávám medaili a až pak mrknu na tabuli - 4:56:11, paráda povedlo se, osobáček a  zlepšení o cca 9 min. Celkově jsem skončil 54 z 305 mužů postavených na startu a v kategirii jsem byl 15 z 84. Celkové výsledky jsou zde.
Spokojen se odeberu k občerstvení, beru meloun, který mi udělá dobře :-). V cíli už vidím i Laďu, jdu ho pozdravit, a zrovna se mu nese točené nealko pivo, má dvě, jedno vyžebrám to je vám ale dobrota :-). Chvilku se tak motám v prostoru cíle, kecám se známými, jdu se opláchnout do písníku a potkávám Jirku Večerku, ani ne unavený, aby ne, bohužel na 63 km utrhl řetěz a závod pro něho předčasně skončil :-(. 
Vyzvedli jsem si tričko, dali pivko, pojedli těstoviny se sýrovou omáčkou, a jelikož se vyhlašování pořád oddalovalo, nakonec jsem se rozhodli déle nečekat vyrazili směrem k domovu.
Kdybych měl svůj výkon nějak zhodnotit, musím být spokojen poprvé pod pět hodin, to už je slušný výkon, i když to ze začátku tak nevypadalo. Při plavání jsem očekával o minutku lepší čas, zlepšení bylo jen o necelých 50 s, ale zase jsem se po plavání cítil daleko více v pohodě, takže asi  dobrý, kolo to bylo ze začátku velké trápení, vůbec mi to nejelo a už jsem viděl celý závod černě, ale od druhého okruhu, kdy jsem si mohl jet své tempo, to už bylo podle mých představ. A běh, z kterého jsem měl největší obavy dopadl v pohodě, nikam jsem to ze začátku nehnal nasadil své tempo a to udržel až do cíle. Mně, který hodně trpí na křeče se tentokrát vyhnuly, možná i díky, vypitým 4 ampulím magnesialife a jedné shlehě, banánu a dvěma rohlíky se šunkou a plátkovým sýrem, na běhu jsem pil kolu a vodu :-). 
Samotný závod, byl dle mého názoru organizačně velmi dobře zvládnut, míst k zaparkování aut dostatek, regulovčící byli všude, kde být měli, občerstvovačky v pohodě se vším co jsem potřeboval. Jeden okruh plavání s tím problém nemám a vzdálená první bójka byla rozhodně ku prospěchu. Výběr tratě kola se mi hrozně líbil, jak svým profilem, tak rozmanitostí, žádná nudná rovina a i běh byl zajímavý. Rozhodně změna místa startu na atraktivitě závodu neubrali, spíše naopak. Pořadatelé si zaslouží velké uznání, za zvládnutí této akce.  

28 komentářů:

  1. Gratulace k osobáčku, pěkně jsi se s tím vedrem popasoval. Teď už to jen dotahnout na tu bednu a bude to dokonalé. ;))

    OdpovědětVymazat
  2. Obrovská gratulace k výkonu a k osobáku! Se všemi co jsem mluvil, tak říkali, že běh byl težký (nikoliv profilem tratě, ale podmínkama) a ty si v tom zaběhneš osobák! Respect Aldo a už se těším, až se potkáme v Otrokovicích:) Ahoj Ondra

    OdpovědětVymazat
  3. Tak se ukazuje, že kdo má kvalitně natrénováno, toho nějaké výstřelky počasí nemůžou rozházet a předvede kvalitní výkon. Vabrouch už se určitě klepe. Příště ho ale Aleši musíš těma dveřma od auta praštit trochu víc, takhle se oklepal celkem rychle a vítězství v kategorii Ti zase sebral...:-)
    Hele a jak se vlastně správně skloňuje shleha? To Tvoje \"šhlehě\" vypadá fakt ukrutně...:-))
    Jinak ještě jednou gratulace a držim palce v Otrokovicích!

    OdpovědětVymazat
  4. Aldo parádní výkon. Sice do Tebe trochu rýpu jako do šprta, ale Tvoje snaha očividně nese ovoce.
    Nemůžu nevzpomenout na Tvého 1. grafilita, dneska jsi totálně někde jinde a to zcela zaslouženě.
    Plavání velmi dobře, kolo parádní (taky aby ne, takovej stroj:-))), a běh prostě skvělej. Dovedu si celkem představit, co ještě předvedeš letos, ale fakt jsem zvědav, kde to bude příští rok.
    Drž se a tuž se, mačkám Ti palce do Otrokovic kolem 10:30!

    OdpovědětVymazat
  5. 1. Maňa říkala, že je to fakt supr čas, my co máme DNF můžem jen zatleskat.
    2. Omlovám se, že jsem Tě trochu odbyl s focením, ale byl jsem v časovém skluzu. Slibuju, že v Otrokovicích to napravím.
    3. Přece jen si dovolím rýpnout. Při těch tvých plaveckých tréninkových dávkách bych tipoval čas kolem 30 min.

    OdpovědětVymazat
  6. Šewy : na bednu jsou jiní adepti :-).
    Secan: pomohlo mi, že se zatáhlo a sprchlo, ale to bylo stejné pro všechny :-). V Otrokovicích to bude úplně o něčem jiným, ale na setkání se také těším :-).
    Majk : dík, nevím je lepší napsat shlehje :-). Vabrouch je holt nezničitelnej, ani rána do hlavy nepomůže :-).
    JM : Také jsem si v cíli na svého prvního 1/2 IM před třeni lety vzpomněl :-). A také jsi mi stroj dobře zajel, tak to muselo jet :-).
    Richard : o.k pokud to v Otrokovicích s tím fotem napravíš, omluva bude přijata :-)).
    Já také čekal lepší čas, ale asi holt neumím plavat na volné vodě :-). Ale i tak zlepšení je a hlavně jsem se cítil po plavání více v pohodě než loni, což je také dobře.

    A v Otrokovicích to bude úplně jiný závod, a pokud to bude zase osobák bude jen dobře :-))).

    OdpovědětVymazat
  7. To kolo mělo opravdu 90km, se ptám, protože na záznamu z Garmina máš 86km.

    OdpovědětVymazat
  8. tak jestli to v Otrokovicích nebude výrazný osobák, bude na čase přehodnotit tu trenérovo chválu :-)))

    OdpovědětVymazat
  9. Šewy: Pořadatelé hlásili že kolo má lehce přes 89.

    OdpovědětVymazat
  10. Kolo mělo podle mého tacháče něco přes 88 km, garmin naměřil 87,5, ale já si ho na začátku kola pozdě odmáčknul :-).
    Pořadatel hlásil kolo cca 89 km. Běh byl podle garmina opravdu 21,1 km.
    JM: O zlepšení se samozřejmně snažit budu s tím do závodu jdu, ale může mi prasknout řetěz, tak jak Jirkovi a je po závodě a po zlepšení :-(. Takže, až budu v cíli můžeme bilancovat :-).

    OdpovědětVymazat
  11. my (né Ty:-)) můžem bilancovat, kdy nás napadne:-))

    OdpovědětVymazat
  12. Goooo satane , Gooooo. Skvělý čas ,skvělá práce.Hodiny treninku se konečně zůročují.Jen tak dále. čufa

    OdpovědětVymazat
  13. Pekny, moc pekny, gratulace ;-)
    P.S. to ze ma Michal novou helmu si pripominat nemusel, jeste ted se za to stydim :(

    OdpovědětVymazat
  14. Aspoň se Michal dokopal k tomu, že si ji konečně po letech vyměnil :)
    Jinak taky gratulace, vývoj dle mojí prognózy, čekal jsem že vylezeš kousek za mnou (trochu sem se bál, že i přede mnou :)) Na kole sem čekal, že mě předjedeš dříve než na 70.km, ale jel jsem na svoje poměry dobře, co jsem ale nečekal bylo, že tě seběhnu až tak dlouho, běžel jsi pěkně, rozvážně a neblbnul. Jsem zvědav na Otrokovice, hranice 11hodin je blízko. IM

    OdpovědětVymazat
  15. Pánové díky, za gratulace :-).
    IM: Vidím, že se pořád ve mně vyznáš :-). Jak jsem psal, začátek kola ne a ne se rozjet jinak bych tě asi dojel dřív :-P, a běh ten mě vyloženě potěšil. Už loni se mi na běhu vyplatilo, začít s rozumem, takže na taktice nemělo cenu nic měnit a zase se to vyplatilo :-).
    P.S Zombice to nebylo nic proti tobě, ale v Otrokovicích jsem Michala poznal jen díky helmě :-).

    11 hodin je blízko, uvidíme jak to dopadne :-P

    OdpovědětVymazat
  16. Mimochodem ještě malý poznatek k Alešovi a sice, že podíl na zlepšení má podle mě i snížení váhy a tipoval bych, že ne o málo. Když jsem ráno Jirku s Alešem potkal v depu, říkal jsem si, že má Aleš místo rukou nějaký hůlky :D
    Aleši kolik si přes zimu zhubnul? IM

    OdpovědětVymazat
  17. No něco jsem zhubnul :-). Na začátku přípravy t.j. listopad jsem měl 86-87 kg. A teď mám kolem 78 kg.
    Jo tak hůlky jo :-)).

    OdpovědětVymazat
  18. Krásný čas. Však taky máš natrénováno.
    Gratulace. A držím palce v Otrokovicích.

    OdpovědětVymazat
  19. Nj 10% hmotnosti dole. Říkal sem si, že si vyštípanej, ještě musíš vyběhat ty lýtka, ty máš pořád ještě hokejový :) IM
    PS: na hůlkách trvám ;)

    OdpovědětVymazat
  20. Hezký výkon i zápis. Dnes jsem si v Mělicích zaplaval, tak jsem s lítostí konstatoval, že tento závod už jsem dlouho nejel :)

    OdpovědětVymazat
  21. No jo lýtka a máš nějaký recept jak to udělat ? Tohle se mi nějak nedaří :-).
    Vláďo, tohle byl závod přímo tobě šitý na míru, kterému je zima i při 30 C :-)))
    Dane ty jsi tam byl také, ale to jsem zjistil až z výsledkovky, škoda :-).

    OdpovědětVymazat
  22. Recept je až překvapivě jednoduchý. Běhat, běhat, běhat :D IM

    OdpovědětVymazat
  23. Aldo, išiel si perfektný pretek. Tiež som ťa nemohol spočiatku spoznať, tak výrazne si upravil postavu. Fakt skvele odplávané, odbicyklované aj odbehnuté. Na trati som ťa síce nikdy nevidel ... ale všetky časy v jednotlivých disciplínach boli skvelé a pri tom to nebol rýchly pretek. Si fakt typický príklad toho, ako sa dá svojou vôľou a nadšením prepracovať \"From Zero to Hero!!!\" . Si úplne niekde inde ako pred tromi rokmi, keď som ťa prvý krát videl a môžeš byť pre mnohých príkladom kam až sa dá dostať keď človek chce. Klobúk dole pred tvojou prípravou aj výkonom. Ešte to potvrdiť v Otrokoviciach a bude to úplne skvelé.

    OdpovědětVymazat
  24. Jo,jo. byl jsem tam. A užil jsem si to. Více než sedm hodin, neodflákl jsem to jako ty za čtyři hodiny a kousek. :-)
    Zatímco ty už jsi byl někde u Mohelnice, tak já jsem se došoural do cíle. Vzhledem k mému treninku je dokončení malý velký zázrak. Jak píše ironjosef, za ty tři roky jsi někde úplně jinde.

    OdpovědětVymazat
  25. IM: no to moc nevím, ještě než jsem se vlomil do triatlonu jsem jen běhal a lýtka byla pořád stejná :-).
    IJ: díky za pochvalu. Nejsi ty v podstatě stejný příklad :-).
    dan67: ne ne my odjížděli až kolem půl osmé to už jsi byl v cíli ne :-). Všichi co dokončili si zaslouží pochvalu a je jedno jestli první nebo poslední.

    OdpovědětVymazat
  26. Aldo je běhat a běhat :) Viš kde se začíná běh ne? Jirka a David ti to řeknou :D

    OdpovědětVymazat
  27. Já vím 10km pod 40 min a jsem i běžec :-). Uvidím jak dopadne podzim, ale možná bych to zkusil trhnout na Hornické desítce ve Frýdku :-).

    OdpovědětVymazat