26. dubna 2008

10. ročník Hanáckého půlmaratonu

Tak jsem se po dlouhé době opět mohl zúčastnit závodu, ani zranění, ani jiné rodinné povinnosti tentokrát nestály v cestě já se ráno mohl vlakem vydat do Olomouce.

Autem se mi nechtělo, nikdo z Přerova nejel, a tak jsem využil po dlouhé době vlak. Na nádraží jsem potkal Tomáše Bláhu, který jel také na stejný závod a s přehledem ho výhrál. Cesta rychle uběhla a kolem 9:00 jsme dorazily na stadion, v klidu jsem se zaregistroval a šel se do šatny převléknout. Tu jsem se potkal s "fóráky" s milanem, jeho synem, forestem, posléze jsem se potkal ještě s rk a exploserem. Před závodem panovala dobrá nálada, oběhli jsme si celé jedno kolo na seznámení se s terénem a pomalu se nám blížil start závodu. Neskutečný Exploser přípravu na start závodu absolvoval v šatně s rohlíkem a plátkovým sýrem v ruce a vesele svačil :-).
Já jsem chtěl běžet na čas kolem 1:30 což, jak se později ukázalo nebylo zrovna rozumné. Hned po startu jsem se držel milana s forestem, první kilometr byl za 4:19, tep cca 160, druhý kilometr za 4:06 na stejném tepu, už jsem ale nestihl držet kontakt s milanem a zpomalil jsem a další kilometr už byl za 4:28. Toto tempo jsem udržoval asi do poloviny závodu, a pak to přišlo poslední tři kola a totálně mně vytuhly nohy, a bylo hotovo, ještě k tomu mi začalo divně vystřelovat zezadu do stehna což naštěstí asi i díky zpomalení přestalo.  V tento okamžik už mi bylo jasné, že jsem přepálil začátek a dostat se do cíle bude ještě hodně zajímavý. Říkal jsme si, co teď ? Vzpomněl jsem si na radu P. Baběráda, pokud závod nevynde, nelámat nic přes koleno a raději zpomalit a v pohodě doklusat, je to jen kontrolní závod, před maratonem. Abych řekl pravdu, nic jinýho jsem v dané situaci také nebyl schopen, jen doklusat, jelikož vzdávat se mi nechtělo, a tak jsem si zbytek závodu, už jen nadával sám sobě, jak jsem to pěkně zpackal a ani mě moc nerozhodilo, že asi 400 m před cílem mě předběhli dva závodníci (muž a žena), které pravidleně porážím. Výsledný čas byl nakonec 1:40:16, což stačilo celkově na 49. místo z celkového počtu 84. a v kategorii A na 27. místo z 36.

$$OBR336153$$


Jednou to přijít muselo, že i mně se povede přepálit začátek, a pak se zbytek závodu budu trápit, ale nemuselo to být zrovna dnes, po dlouhé době se opět dostal na závod, těším se, a tak to dopadne. Navíc se nabízí otázka, je rozumné bežet v Praze na čas 3:30 ?Malou náplastí po pokaženém závodu bylo to, že pořadatelé měli od sponzora na čepu zdarma točné Litovelské pivo, a chleba se škvarkami :-). Po závodě jsem ještě chvíli poklábosil s fóráky, které je tímto zdravím, a opět s Tomem Bláhou, jsme vyrazili na vlak. Večer jsme s manželkou pozváni na oslavu čtyřicátin, tak snad si zlepším náladu.

18 komentářů:

  1. Jestli běžet na 3:30 se rozhodni až v týdnu před závodem podle pocitů. A hlavně po mých dnešních zkušenostech klidně přehodnoť podle počasí v den závodu.

    OdpovědětVymazat
  2. Pravděpodobně jsem se na přepáleném tempu podepsal. FootPod ukazoval tempo na 1:30h, až v cíli jsem díky celkové vzdálenosti 20,12km zjistil, že nás celou dobu šidil o 12s/km. I díky tomu jsem se dostal těsně pod 90 min.
    Tempo na 3.30h máš na rozdíl od 1/2 maratonského naběháno, objem taky, cíl bych nepřehodnocoval. Možná trochu občas zrychlit a nebát se vytočit TF nad 160.

    OdpovědětVymazat
  3. Půlmaraton za 1:30 je těžší cíl než maraton za 3:30, tak rychle bych půlku nezaběhl ani před Paříží a tam jsem si věřil na lepší maratonský čas:-) Taky bych doporučoval nechat maratonský cíl, jak je. Máš ho nastaven správně. Ale připrav se na to, že ten čas nebude zadarmo:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jenže ty jsi to v pohodě doběhl, ale já vytuhl :-).
    Teď už toho moc nevymyslím, tento týden, je v podstatě poslední týden přípravy ( příští už bude jen udržovací) co byste zařadili za běhy vy, poraďte. Ve čtvrtek bych chtěl jít v rámci tréninku 10 km závod, žádná divočina tempo 4:30-5:00 min/km a o víkendu delší běh, ale už jen něco kolem 20-25 km.

    OdpovědětVymazat
  5. Když jsi jel vlakem společně s Tomášem Bláhou, tak jste mohli domluvit nějakou společnou taktiku, aby tě vytáhl aspoň na 2. místo :-)
    Půlmaraton za 1:30 je skutečně těžší cíl než maraton za 3:30...

    OdpovědětVymazat
  6. To je pravda, ale to by si mě musel vzít na záda jako batoh :-). Když jsem viděl jak natáhne krok, tak si připadám, že neběžím, ale ťapu jak kačena :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Půlmaraton za 1:30 je skutečně těžší cíl než maraton za 3:30...

    Jak pro koho kluci, jak pro koho... :o)

    OdpovědětVymazat
  8. ano, jak pro koho :). Loni pulka v olomouci za 1:28h a maraton za 3:48. Sice prvni bez zkusenosti, ale i tak...

    OdpovědětVymazat
  9. To můžou napsat jen ti půlmaratonci, co mají na mnohem lepší maratonský čas, jen o tom ještě neví:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Teda vy jste optimisti :-D. Takže se přepálením v závodě není potřeba znepokojovat a stále pomýšlet na čas 3:30. Zajímavé je, že jsem letos ještě ani na jednom závodě nepřekonal loňký čas, max. vyrovnal. A co počasí, co když bude opět přes 20C? Ani tentokrát nebude lepší přehodnotit cíle ?
    A je mi jasné, že to bude bolet, ale snad to bude lepší než loni :-).

    OdpovědětVymazat
  11. Když bude přes dvacet dlouhodobě a budeš zvyklý při takových teplotách trénovat, asi bych se tím neznepokojoval. Horší by bylo nárazové zvýšení teploty zrovna v den D nebo víkend V.

    OdpovědětVymazat
  12. Nazdar, vidím, že jsi pěkně rozjetý, loni poruba poprvé pod čtyři a teď plán PIMu pod 3:30. Držím palce.
    Já to (čas) neposoudím, ale když to doklušeš jako Olomouc, tak to máš za 3:20
    :-)

    OdpovědětVymazat
  13. No právě spíš bych to viděl na variantu, že počasí nebude nic moc,ale v den závodu bude hic, tak jak loni. No co holt to rozběhnu pomaleji :-)
    dan67: Cíl to je ale nikde není napsáno, že to tak dopadne :-). Olomouc ani nevzpomínej :-D.

    OdpovědětVymazat
  14. Oteplení vloni na PIMu mě určitě stálo pár minut. Od samého začátku jsem si hlídal tepy abych nepřepálil a výsledkem bylo tempo pomalejší 10s/km. S tím se nedá nic dělat.
    Snad jen zkusit párkrát vyběhnout přes poledne, netrénovat jen ráno nebo večer.

    OdpovědětVymazat
  15. Teď už toho moc nenatrénuji :-). V poledne jsem v práci a o víkendu pokud nevyběhnu ráno už nevyběhnu, manželka jde do práce :-). Tak se budu modlit, aby se loňké počasí neopakovalo, a když se bude, holt půjdu podle tepů a hotovo. Porubu jsem dokončil v pohodě při tepech kolem 150-155.

    OdpovědětVymazat
  16. Budu Ti v neděli na PIMu fandit, kdyby jsi potřeboval tahouna na nějakej úsek, tak se rád po sobotním Krušnomanu protáhnu.

    OdpovědětVymazat
  17. Díky moc, hodně bude záležet na tom, jaké bude počasí. A jak by jsi to chtěl udělat?

    OdpovědětVymazat
  18. Myslím, že není problém se na nějakým kilometru k tobě přimotat a pak tě někde opustit. Loni jsem takle doprovodil kámošku mezi 25. a 40.km.

    OdpovědětVymazat