16. října 2013

Operace kolene-poškozená chrupavka :-(

Zrovna máme přechodné období, kdy je potřeba vyléčit všechny bolístky, odpočinout si jak fyzicky tak i psychicky, aby byla chuť do tréninku na novou sezónu. Až do teď, jsem žádné zranění po sezóně řešit nemusel, takže jsem vždy v tomto období trénoval ve stylu,  když se mi chtělo tak jsem šel, když ne tak jsem nešel :-).

 Bohužel letos to tak nepůjde. Nejdříve mě v záři dohnala angína, takže jsem 14 dní nic nedělal. Až už to vypadalo, že bude vše o.k. začalo zlobit koleno. Nejdříve jsem si myslel, že tam jen něco špatně přeskočilo a bude vše v pořádku, koleno nebylo v žádné zátěži tak není důvod panikařit. Bohužel celý týden to bylo stejné, v koleni mi vždy bodlo tak, až se mi noha podlomila. Proto jsem se rozhodl navštívit lékaře. Rentgen nic neprokázal, ale jak mi s nohou prohýbal, konstatoval, že je opravdu něco špatně. Nejdříve vše nasvědčovalo tomu, že bude něco s meniskem a proto jsem byl na čtvrtek  3.10 objednán na artroskopii.
Trocha teorie : Vlastní operace, artroskopie, je metoda, při které k otevření a prohlédnutí kloubu postačí zpravidla dvě drobné ranky, kterými se do kloubu zavádějí speciální nástroje a kamera. Tato přenáší obraz vnitřního kloubu na televizní obrazovku, kde jej sleduje operatér. Speciálními velmi jemnými nástroji vyšetří veškeré nitrokloubní struktury (chrupavky, kloubní pouzdro, vazy, menisky), a stanoví tak přesnou diagnózu. Tímto způsobem lze přímo provést i ošetření event. poškození chrupavky či menisku za použití výše zmíněných speciálních nástrojů. Po ukončení operace se ranky zašijí, zpravidla každá jedním stehem.
Zajímavé bylo, že čím se zákrok blížil tím koleno méně bolelo, až jsme si říkal, jestli nejsem simulant, kterého trochu píchne v koleni a letí hned k doktorovi. Ještě před zákrokem doktor s kolenem zahýbal a s konstatováním, že se mu to nelíbí, jsem byl přijat v Hranické nemocnici a odpoledne šel na sál. Sestra před operací mě upozorňovala, že po zákroku bude noha bolet, já už nějakou tu operaci a zlomeninu mám za sebou, tak jsem hrdině prohlásil, že to bude v pohodě. Na sále jsem usnul jak mimino, mám dojem, že se mi i něco zdálo a cca po hodině jsme se probudil na pooperačním pokoji. Probuzení nic moc, třepal jsme se zimou, což naštěstí za chvilku přešlo, ale co bylo horší byla bolest nohy. Nejdříve jsme zkontroloval, jestli ji mám celou, měl :-), ale takovou bolest to jsem ještě nezažil, zlatá tříštivá zlomenina klíční kosti a lokte. Ptal jsme se sestry, jestli mi můžou dát něco od bolesti, ta jen konstatovala, že už toho mám v sobě tolik, že by tím uspali vola, že už mi více dát nemůžou. Tak jsem si tam ležel a hekal, chvílemi i dost nahlas, ale prý jsou na to zvyklí. Po převozu na pokoj, jsem se pak následně dozvěděl, že to nebyl meniskus, ale poraněná ( popraskaná ) chrupavka na nástupné ploše a část již byla odtržena. A toto poranění muselo být způsobeno pádem na koleno i klidně starším ( že by pád na kole v dubnu ?), pomalu i díky zátěži se to zhoršovalo, až to začalo bolet. A prý jsem přišel tak, za pět minut dvanáct, dobré rozhodnutí koleno prozkoumat ze vnitř :-). Takže žádný simulant, a opět to musela být tak horší varianta.
Trošku nateklý...









Noc po operaci jsem vůbec nespal, i přes injekce proti bolesti spát nešlo. Další den se už, ale koleno uklidnilo a dalo se to vydržet, bohužel z drénu co jsem měl zaveden, stále vytékalo moc tekutiny, takže jsem si pobyt v nemocnici o den prodloužil. Za týden jsem byl vytáhnout stehy, vyfasoval francouzské berle a jsem na neschopence.
A co dál ? Dál se budu striktně řídit doporučením lékaře, není kam spěchat, raději teď pořádě vyléčit, než mít v budoucnu problémy. Beru prášky na "posílení" chrupavky a po cca třech týdnech do kolene dostanu ještě asi 3-4 injekce, takže cca 6 týdnů bez zátěže, chůze jen o berlích. Jediné co mohu je procvičovat stehenní sval-zvedat nohu, když ležím. Jak odhodím berle, budu moci koleno mírně zatěžovat, ze začátku jen chůze, rotoped a plavání. Kdy budu moci začít běhat, je prý ještě předčasné řešit, ale spíše až od nového roku……


Hurá doma :-)


 

19 komentářů:

  1. Ty prostě musíš mít všechno :-) Tak se tuž a udržuj veselou mysl, to je základ každého rozumného rekonvalescenta!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, ale řeknu ti, že zrovna po tomto jsem netoužil :-). Hmm ta veselá mysl, to bude asi trochu oříšek :-(.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky držím palce za co nejrychlejší uzdravení.

    OdpovědětVymazat
  4. Veselou mysl ze začátku nastaví litr až dva vína denně, problémy s kolenem záhy budou nepodstatné :-D

    OdpovědětVymazat
  5. No snad bude vše v pohodě a zvládnu i delší běhy.
    Jiří snažím se to tak aplikovat. Když není víno, je dobré i pivo a slivovice :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jojo - v sobotu jsme Aldamana obskakovali a nosili jedno pivko za druhým. Na WC si naštěstí doskákal sám :-D
    Witold

    OdpovědětVymazat
  7. Tak zase to vem z ty lepsi stranky, vsichni ctenari Tvyho blogu ted vedi, ze mas docela sexy nohy. Teda minimalne aspon tu pravou. Tak hezky srustej, mas v tom uz docela cvik...:)
    Plavanim (s piskotem) bys pak asi mohl zacit docela brzo ne? Teda az Ti do nohy nepotece dirama voda...

    OdpovědětVymazat
  8. Je potřeba se o invalidu starat ne :-).
    Jakmile to půjde plavat chodit budu, už teď se těším :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Aldošu, Aldošu,...
    Máš to zapotřebí? Na stará kolena si dokaličit koleno ;-)
    No jo no, kdybys občas zašel do kostela a poklekl, nemuselo to dojít tak
    daleko :-)
    Ale nezoufej. Jak pravili moudří a světa znalí, veselá mysl a trochu Tvé snahy to dají dohromady.
    Tož sa ogare drž, budu držet palce, ať je vše OK ;-)
    Téčko

    OdpovědětVymazat
  10. Jémine, člověk ho na pár let spustí z vočí a on se takhle dobije .. Nový rok pro začátek tréninku je ideální , dobře se Ti budou počítat statistiky.

    Sokolík

    OdpovědětVymazat
  11. Je po Tobě potávka na fóru.

    Sokolík

    OdpovědětVymazat
  12. Odpovědi
    1. u zimních přípravářů :) ... zatím stačí naslibovat časy do tabulky, pokud ještě neplaveš .
      Sokolík

      Vymazat
  13. Hranická nemocnice....tak to sis nevybral dobře. Tam chodí jen Ti co jsou smíření s tím, že můžou umřít. Na natržený lýtkový sval doktor nepřišel a tak jsem dostal Fastum a že to mám pomalu zatěžovat. Tak jsem po třech dnech navštívil MUDr. "fyzioterapeuta" (ale ne v Hranicích), který mi sáhl na lýtko a pohmatem zjistil během 10 vteřin, že je lýtko natržené. Tři týdny berle a klid. Po pěti týdnech jsem opět běhal po hřišti.

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes jsem byla propuštěna z ortopedie a tak si čtu něco zajímavého o zákroku, který jsem podstoupila. A narazila jsem na tento článek, je to jako bych ho snad psala úplně sama, zažila jsem totéž. Jen mě zajímá, jak jsi na tom s běháním dnes. A co ti při léčbě nejvíce pomohlo. Díky za odpovědˇ. Věra

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den,
    Jsem dva roky po operaci.Nevím , jestli jste četla všechny mé příspěvky, bohužel jsem dostal do kolene zánět a to léčení hodně protáhlo a zhoršilo následky. Skončilo to tak, že chrupavka skoro zanikla. No já se nevzdal absolvoval lázně a snažil se hlavně posílit stehenní sval, který vlastně uplně zanikl. No dnes jsem schopen uběhnout přes 20km, ujet na kole 160 km a uplavat 4 km :-). Koleno sice už díky všem komlikacím pořádně nepropnu, a lehce pobolívá, ale už jsem si zvykl. Když jsem se bavil s doktorem, kdyby nebyly komplikace tak po 3 měsících jsem mohl koleno pomalu dostávat do zátěže. Já po dvou měsících pomalu koleno už zatěžoval bohužel infekce vše zkomplikovala. Přeji hodně štěstí v uzdravení a hlavně žádné komplikace.

    OdpovědětVymazat
  16. Velice zajímavé, škoda že jsem to nečetla dřív,mohla jsem se vyhnout problémům. 15.12.2015 jsem byla na artroskopii, kdy mi zjistili, že mám poškozenou chrupavku a její oddělenou část vyjmuli. 10 dnů po operaci mi bylo řečeno, že mohu nohu mírně zatěžovat a pomalu odkládat berle. Na kontrolu mám jít teď 7.1. Takže koleno mě opět bolí, je to nepříjemná rezavá bolest a já se obávám, že místo do práce půjdu spíš opět na operaci. Opravdu vynikající,ze mi lékař řekl, ať berle odložím po 14 dnech. Jak tohle dopadne.

    OdpovědětVymazat
  17. Hmm to mě hned po operaci řekli, že těch 6 týdnů jen o berlích bez zátěže. Ono to stejně moc nešlo a koleno bolelo. Přeji hodně štěstí s uzdravením.

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj jmenuji se Tomáš(22) a asi v 18 mě začali bolet kolena na vnitřních stranách, bolest se stupňovala, až jsem jednou po tréninku druhý den nemohl chodit. Udělali mi artroskopii jako tobě na obou nohách a chrupavku přichytili vrutama. Levá se chytla ale pravá ne. A tak jsem byl na plastice chrupavky v roce 2013, kdy mi přes kmenové buňky vypěstovali kousek nové chrupavky. Asi 3 měsíce jsem byl o berlích a tím mi ta noha úplně ochabla. Když jsem se po roce posilování a cvičení zkoušel vrátit znovu k boxu, tak jsem měl po 2 trénincích tu stejnou bolest jak dřív. Radši jsem toho nechal a začal dělat jiné sporty chvíli jsem i běhal, ale bolest na vnitřní straně pořád neodeznívala. Kvůli bolesti nešlo nic dělat. Tak další artroskopie a zjistili, že mám přetržený přední křížový vaz a tak jsem 3.2.2016 šel na plastiku předního křízáku. Noha je zase jak blato, nestabilní a při delší chůzi se plní vodou. Cvičím pořád s rehabilitační nějaké cviky na tu stabilizaci a cviky na svaly které nějak otevírají tu vnitřní štěrbinu, kde mě to pořád bolí a kvůli bolesti už ani nemůžu normálně chodit. Začínám mít trošku strach, že to začíná smrdět umělým kolenem. Kdyby jste někdo měli stejný problém s bolestí na vnitřní straně a povedlo se vám přijít na to co to bylo, byl bych rád za každou radu.

    OdpovědětVymazat