14. října 2008

Ironman v roce 2009 nebo 2010 ?

Tak mám za sebou první sezónu, v které jsem si vyzkoušel celkem tři triatlony. Grafilit Halfironman, Osecký triatlon a Královský triatlon a momentálně uvažuji o tom, zda příští sezónu zkusit Ironmana nebo ještě rok počkat.

Ještě před rokem, jsem tvrdil, že Ironman nikdy, maximálně nějaký krátký typu Hulmen nebo Bečvoman. Letos po zdolání polovičního, sice za velkého trápení, ale přece, pomalu začínám uvažovat o absolvování celého Ironmana, navíc když se nedaleko bydliště tento závod pravidelně koncem června koná, pod názvem Moraviaman, byla by škoda toho nevyužít. Kdybych zhodnotil všechny tři triatlony, tak Grafilit Halfironman byla moje první půlka, na které jsem si odzkoušel, že bez tréninku a většího počtu najetých kilometrů na kole, se delší triatlony zvládnout v rozumném čase nedají. Osecký triatlon, i když to byl sprint triatlon, byl úplně o něčem jiném, něco se najelo na kole a hned to bylo poznat a věřil jsem, že i běh bude v pohodě. Bohužel, pád na kole, měl za následek spíš odkulhání než odběhnutí, kolo jsem dojel ještě v pohodě, ale při běhu už koleno bolelo a nešlo ohnout nohu. Sice jsem závod dokončil, ale pak jsem s natrženým postraním vazem v koleni měsíc marodil, nohu měl v ortéze a v podstatě sezóna pro mě skončila. Červenec jsem nemohl dělat nic, a až v srpnu jsem se snažil trochu hýbat, většinou na kole,  a tak jsem si zajel, opět sprint triatlon pod názvem Královský triatlon, kde jsem byl se svým výkonem spokojen, na to, že nebylo nic natrénováno, dopadl docela dobře.
A teď stojím před otázkou, zda vyzkoušet Ironmana už v červnu 2009, a nebo ještě rok počkat. Moje smělá představa výsledného času je plavání za 1:30, kolo za 6:45 a běh za 5:15 což dělá 13:30. Po zkušenostech z Litovle se raději držím při zemi, ale i tak je to slušný čas. Je mi jasné, že výsledný čas se bude odvíjet od toho, kolik toho jsem schopen natrénovat. Bohužel mé tréninkové dávky jsou limitovány časem, kterého moc není. Momentálně jsem rád, když aspoň jednou týdně, někdy dvakrát, v pondělí a středu, ráno jdu na bazén, kde jsem schopen uplavat tak 2,0 km a pak musím do práce. Čtvrtek mám od října do dubna večer tělocvičnu, kde hrajeme 1:30 fotbal, které se mi nechce moc vzdát, je to taková změna a úplně jiný pohyb, než samotný běh. Jinak přes týden se minimálně 2x někdy i 3x k běhu odhodlám, pokud běh nevyjde mám doma rotoped, tak sednu aspoň na něj. O víkendu většinou zařadím delší běh. Přes zimu, bych hlavně chtěl běhat, bazén, a občas rotoped. Jakmile se trochu oteplí (duben), tak běh trochu omezit a snažit se najet něco na kole. A teď to nejdůležitější, jak by měl takový trénink v týdnu vlastně vypadat, jaké by měly být minimální tréninkové dávky, abych byl schopen IM vůbec zvládnout ? Představu o běžeckém tréninku trošku mám, ale o triatlonovém vůbec. Už se těším na Vaše rady, zkušenosti a i případné návrhy tréninku. Předem dík :-).

13 komentářů:

  1. Určitě už rok 2009. Kdo ví, co bude za dva roky... Víc času na tréninky mít asi nebudeš.

    Plán jsi už sám nastínil. Chce to trochu pořád všechny tři disciplíny průběžně. V zimě více běhání, na jaře nahnat něco na kole. Ti zodpovědní z nás věnují čas dokonce i plavání.
    7 hodin týdně, rok v kuse, považuju za minimum pro dokončení bez mučení, řekněme do 14:00. 10 je lepší, 15 pefektní, 20 je posedlost:-) S množstvím natrénovaných hodin rostou také ambice, u mně dokonce rychleji než výkonnost. To je větší problém než nedostatečná příprava.

    OdpovědětVymazat
  2. Aldamane, dáš to v pohodě, věřím Ti :-). V Tvém věku jsem od podzimu 09/1994? do IM v červnu (včetně) \"natrenoval\" v hodinách: 30/124/49.

    Každopádně je to téma na pěknou diskuzi.

    OdpovědětVymazat
  3. Milanovy mladé léta nebrat jako směrodatné měřítko, stejně jako Explorerův \"trénink\" na maraton. Většina smrtelníku by z tohoto kaskadérského kousku nevyvázla celá a zdravá.

    10 hodin TT disciplín je snesitelné (1:25 denně čistého času), z toho času se dá IM přežít. Při představě, že bych odtrénoval cca 15 týdnů před IM a všechny pod 10 hodin, tak je jasné, že mě odvážej nohama napřed. :D

    Jinak k tomu fotbalu - pokud se u toho nezrakvíš, tak proč ne. Pokud tam chodíš pravidelně, tak to v podstatě jsou jen extra minuty aerobní aktivity, které se vždy hodí.

    OdpovědětVymazat
  4. Na podzim a v zimě by mohlo stačit Radkových 7 hodin. Pokud Tě baví bazén, tak 2x po +-2km přes zimu je podle mě krásný základ. Občas bych pro pocit zaplaval i něco delšího, klidně hodinu a půl. Až se dostaneš na určitou úroveň, tak stačí plavání občas oprášit.
    Rotoped máš doma, na něm se dá šlapat kdykoliv, 2x týdně po hodině bych považoval za minimum. Pokud díky počasí vyjedeš v zimě na kole, tím líp, navíc je to zážitek. Tři hodiny běhu s jedním trochu delším stačí na udržení přiměřené běžecké formy, ale to víš sám.
    Na jaře jak vyjedeš častěji na kole budou hodiny sami naskakovat, deset týdně zvládneš v klidu, aniž by rodina nějak trpěla. Pokud se Ti podaří zvládnout plné IM objemy dvou disciplín v týdnu, budeš dobře připraven.
    Letos na přípravu půjdu trochu jinak, ale v Otrokovicích 2009 se potkáme.

    OdpovědětVymazat
  5. rozhodně dík za rady.
    forest: naprosto s tebou souhlasím, milan a exploser je úplně jinaá kategorie :-). Milanovi to asi stačilo mě to rozhodně stačit nebude :-). Pro srovnání mi stačil 1/2M v Olomouci, nic nenaběhal a letěl jak vítr. jeho hodnoty bych musel zdvojnásobit, aby byly reálné :-). 15 týdnů to bych ani do toho nešel, ale začít teď je myslím dostatečná doba na to něco potrénovat, aby to člověk přežil :-).
    Fotbal mám se staršíma pánama, takže více opatrnější, za to víc musím běhat jsem nejmladší, ale to mi nevadí. Roky, kdy jsem šel do všech soubojů hlava nehlava už jsou dávno pryč :-).
    rk: těch 10 hodin v průměru je pro mě reálné aniž by rodina nějak trpěla. 15-20 to už je z říše snů :-).
    milan: tak jak píšeš jsem si to trochu představoval. Teď se snažím aspoň 2x týdně plavat, 4 x týdně běhat s jedním delším během, a když je čas sednu na rotoped.
    Je mi jasné, že čím víc hodin člověk odtrénuje tím to bude jednodušší, ale kolikrát by člověk chtěl, ale zrovna to nejde z nejrůznějších důvodů. A ambice, že bych šlapal při první IM Vabrouškovi na paty zatím nemám :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,
    vezmu to z jiné stránky.

    Osobně potřebuji jednoznačný a spíše vysoký cíl abych se donutil máknout. V květnu to byl maraton, teď \"honím\" 10za40 a dávám do toho všechno. bez toho cíle bych se v treninku už jen tak \"poflakoval\".

    Pro sebe příští rok počítám s TT, jako výzvu považuji ale jen toho velkého IM. Časově se ale na něj nezvládnu kvalitně připravit. Takže příští rok by to byl HIM, to ale vnitřně nepovažuji za výzvu, to mě nedonutí pořádně máknou, jestli mi rozumíš. (vím, že na malém doksymanovi jsem se málem utopil, ale HIM prostě není výzva).

    Takže pro Tebe na příští rok připadá v úvahu JEN IM, nic jiného. (Já jsem taky toho IM příští rok ještě úplně nevypustil.)

    Před překážkou se člověk nesmí ohýbat, takže si dej cíl tak vysoko (a překonej ho), aby jsi ho byl schopen (v případě nepřekování) podejít bez ohýbání.

    OdpovědětVymazat
  7. Už jen postavit se na start IM a dokončit bude pro mě výzva. První maraton, ten se také většinou běží s tím, aby člověk dokončil a čas je až na druhém místě.
    Čas, který jsem si stanovil, je zatím předběžný, bude záležet hodně na tom, kolik toho člověk natrénuje a hlavně aby byl zdravej!
    První takové srovnání bude 1/2IM v Litovli, a tam se ukáže, jak na tom jsem a jaký čas bude reálný.

    OdpovědětVymazat
  8. Aldaman: malé upřesnění: do 1/2M v Olomouci jsem měl naběháno 455km (za 3,5 měsíce). I proto si myslím, že běh se dá \"lehce\" oprašovat a věnovat se hlavně kolu.
    Dokonce si myslím, že i díky Tvému věku si nemusíš nutně běžecky pohoršit.

    OdpovědětVymazat
  9. Cos to tady vypotil za ptákovinu? Jakej rok 2010 člověče, jaký dilema? Že pojedeš Moraviamana v roce 2009 je mi jasné od Tvého podání přihlášky letos do Litovle. Není na co čekat. Naplaveš přes zimu, kolo za 6:45 vidím jako zcela reálný cíl, běh tipuju spíš něco pod 5, uvidí se podle toho, jak najezdíš.
    Rozhodnutí po HIMu v Litovli považuji za rozumné, udělal jsem to stejně: pokud půjdu HIMa pod 6:15, přihlásím se na Moraviamana. No a protože to pod 6:15 dáš, těším se na Tebe v Otrokovicích.

    OdpovědětVymazat
  10. milan: o to hůř :-) skoro nic naběhaný a jak jsi letěl :-).
    JM: to jsem rád, že mi tak věříš. Ale taky víš jak Litovel dopadl. Ze všech nejdýl jsem si závod užíval :-)
    Tak vidím, že pokud půjde příprava v pohodě neměl by být problém dokončit IM již příští rok. Snad to bude pravda :-).
    Rozhodně, ale uvítám rady a doporučení v průběhu celé přípravy.

    OdpovědětVymazat
  11. před Litovlí jsi měl najeto sotva 200km, z toho se moc závodit nedá. Můj 1. HIM rok před Otrokovicemi byl prakticky stejný, jako Tvůj:
    32:12:00 4:48 3:43:06 3:38 1:11:40 1:24:50 7:00:14
    čas plavání, 1. depo, kolo, 2. depo., 1. kolo běhu, 2. kolo běhu, celkový čas.
    Byl jsem tedy o 12 minut lepší, než Ty v Litovli, z čehož ovšem 8 minut dělalo plavání. Tzn. v podstatě stejná výkonnost.
    Na Tvoji přípravu navíc podle této diskuse bude dohlížet řada zkušených borců, takže se není čeho bát:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ale aspoň to byla zkušenost, teď vím, pokud nebude více najeto na kole, může mít člověk naběháno kolik chce a je mu to prd platný. Kolu se hodlám, jakmile se oteplí věnovat co nejvíc :-).
    JM: A navíc jsi určitě neměl takové horko jako já :-). To jsou další minuty navíc :-).
    A ten nejhlavnější dozor budeš ty, zkušenosti už nějaký máš, a navíc jsi nejblíž a při společných výbězích a vyjížďkách budeš nejlíp vědět, jak na tom jsem :-).

    OdpovědětVymazat
  13. Zdary,já myslím,že Ječmen to řekl i za mě.Rok 2009 je ložený.Navíc mi přijde,že nad tím moc přemýšlíš,prostě trenuj podle možností a pak to v červnu vysmahneš.Na konci roku mrkni ke mě na blog a zjistíš z jakého mála se dá vytlačit .... :-)

    OdpovědětVymazat