12. května 2008

19.týden 5.5 - 11.5

Tak poslední týden před maratonem, byl spíše flákací, aby bylo dost sil na nedělní maraton.

Pondělí 5.5. : regenerační běh 6,01 km za 35:02. Sice se mi moc nechtělo, ale dokopal jsem se po práci a vyběhl jsem. Nějak mi to ale nešlo, běžel jsem dost pomalu a zrychlit se mi ani nechtělo, takže jsem přivítal, že se zatáhlo, a začalo mírně pršet, což jsem s chutí přivítal a otočil jsem se a už s chutí běžel k domovu :-). Celkově byla průměrná TF 118 (51% TFmax.) a max. byla 131 (61% TFmax.) a průměrné tempo 5:50 min/km.
Úterý 6.5. : regenerační běh 8,04 km za 44:34. Mělo to být trochu delší a rychlejší, ale před během jsem absolvoval trénink na dračí lodě. Mělo to být takové seznamování s lodí, ale to bylo jen chvilku a pak se trénovaly starty a jízda naplno na 200 m. Měl jsem toho plné zuby, holt nejsem zvyklý pádlovat. A proto jsem zvolil jen pomalý výklus. Tentokrát už to bylo daleko lepší než včera. Taková pohodička :-). Celkově byla průměrná TF 136 (64% TFmax.) a max. byla 169 ! (87% TFmax.) a průměrné tempo 5:33 min/km. Maximální tep je chyba garmina, slabá baterka v hrudním pásu, budu muset ji vyměnit.
Sředa 7.5. : volno. Ranní běh tento týden úplně vynechávám a odpoledne jsem musel hlídat děti, takže bylo volno.
Čtvrtek 8.5. : regenerační běh 10,00 km za 52:50. Dopoledne nebyl na běh čas, tak sjem vyrazil až po obědě. Ze začátku mě trochu obídek tlačil, ale za chvíli to přešlo a běh byl na pohodu. Dnes jsem se cítil při běhu opravdu velmi dobře, na nízkých tepech jsem běžel docela rychle, tak kdyby to šlo i v neděli :-). Celkově byla průměrná TF 138 (65% TFmax.) a max. byla 160 (81% TFmax.) a průměrné tempo 5:17 min/km. Maximálka je opět chyba měření.
Pátek 9.5. : volno. Příští týden jede syn do školy v přírodě, tak jsme museli nnavštívit pár obchodů, a navečer se stavili známí a domlouvali dovolenou, na běh holt nebyl čas.
Sobota 10.5. : volno. Ráno balení a v poledne cesta do Prahy.
Neděle 11.5. : závod 14.ročník Pražského mezinárodního maratonu 42,195 km za 3:53:11 (RT 3:50:48). Jak bude chvilka napíši i popis. Teď jen stručně. V závodě jsem se neflákal, ale v tomto počasí jsem nebyl schopen zaběhnout lepší čas. Atak času 3:30 jsem zavrhl těsně po startu a v podstatě celý závod jsem si udával tempo sám, a kromě občerstvovacích stanic, kdy jsem přešel do chůze, jsem celou dobu běžel, do 30 km vše v pohodě, pak mně začalo cukat v lýtku na křeč, tak jsem raději zvolnil a tímto tempem doběhl až do cíle, křeč mě chytla, po mírném zrychlení v cílové rovince, až na modrém koberci cca 20 m před cílem a to už se dalo vydržet.

 KmČas
Běh66,256:05:37
Plavání00
Kolo00


Zhodnocení : Sice jsem maraton nezaběhl ve vysněném čase pod 3:30, většina by byla asi hodně zklamaná, ale u mě tomu tak není. Moc jsem chtěl tento čas zaběhnout, ale vzhledem k podmínkám jaké byli to bylo v mém podání nereálné. Tím víc jsem spokojen, sám, sebou, že jsem si to dokázal přiznat a nechtěl jsem to zlomit za každou cenu. Raději jsem běžel svým tempem a v podstatě si celý maraton užil. Mám z toho daleko lepší pocit, než z loňska, kdy jsem to za každou cenu chtěl uběhnout a pak jsem se od 25 km trápil.

12 komentářů:

  1. Blahopřeji k dalšímu maratonskému rekordu, příště to bude zase o něco lepší. Jen je třeba vybrat správný čas. V tomto počasí se stěží dají dělat rekordy a tak tyto časy mají větší hodnotu. Mně se podařilo udělat 3:36:52 RT (3:37:31 OT), což je můj nejlepší PIM a zároveň čas na úrovni Stromovky 2005 (3:36:58), což byl tehdy rekord. Ale skončil jsem úplně vyčerpaný, hodinu po doběhu jsem jenom seděl a cpal se pomeranči a banány. Neměl jsem ani sílu na žádný obvyklý finiš.

    OdpovědětVymazat
  2. Je vidět, že maraton prostě není nějaký jasný pohodový běh. Když jsem se včera díval na doběh a vzpomínal (trochu s nostalgií), jak to bylo loni, tak jsem si živě vzpomněl, jak se dá se slušnou formou zaběhnout maraton hluboko pod své možnosti. Chce to zkušenosti a štěstí :).

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, já holt tohle počasí nemusím. Ale spokojenost je hlavně s tím, že jsem to uběhl v kuse bez nějaké větší krize a chodeckých vložek, holt to vynde příště, třeba na podzim. To už horko nehrozí :-).

    OdpovědětVymazat
  4. co vidím na Tvém pokus hodně pozitivní je fakt, že sis přiznal že na 3:30 nemáš a cíl si přehodnotil. To já minulý rok schopný nebyl a kdybych to udělal, mohl jsem paradoxně cíl skoro zaběhnout, protože bych se nedostal do tak veliké krize. Ale je to pryč a je nutné si z toho vzít ponaučení. Takže ať se dobře regeneruje ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně jak píšeš, z toho mám největší radost. Loni jsem to neudělal a dopadl jsem hrozně. Sice ve mě pořád hlodal červík běž rychleji máš na to, ale po 30 km jsem byl moc rád za to, že jsem odolal a běžel pomaleji. Náběhy na křeče byly do lýtek, ale ty vůbec nebolí, za to stehna bolí jak čert. Chůze do a ze schodů je utrpení. Dnes jsem si byl lehce zaklusat, tak snad to bude zítra už lepší. Je zajímavé, že po Porubě mě nohy tolik nebolely a to jsem si osobák zlepšil jen o cca 2 minuty

    OdpovědětVymazat
  6. dehydratace rekl bych. k odbouravani laktatu je potreba voda a kdyz je ji malo, tak kyseliny mlecne zustane ve svalech vic => vic to boli (nevim jestli to rikam dobre :) )
    tak tak. napriklad prepalena desitka sice taky boli a je to utrpeni ale ne tak dlouhe jako pri maratonu. navic zabalit desitku neni prece jenom tak psychicky narocne jako maraton

    OdpovědětVymazat
  7. No jo ale já celkem pravidelně a dost pil. Asi to všechno bylo díky zvýšené potivosti hned pryč. Navíc v cíli jsem byl jak slaneček.

    OdpovědětVymazat
  8. Mimochodem, ty jsi běžel ještě nějaký sobotní maraton?

    OdpovědětVymazat
  9. Podívej se na první větu článku!

    OdpovědětVymazat
  10. aha opraveno :-D, dík za upozornění.

    OdpovědětVymazat
  11. S tím laktátem jsi trošku mimo. Hladina laktátu je i u špičkových maratonců max 6 mmol.l-1 (a to bych řekl, že bude ještě hodně sporné číslo). Vzhledem k tomu, že ani mají úrověn ANP výš než než normální lidé (cca 4 mmol.l-1), tak v podstatě jsi po maratonu méně zakyselené než po nějakém intervalovém tréningu. Já osobně jsem se přehoupl jen jednou přes ANP na maratonu, loni na finiši v Bratislavě.

    Problém bude spíše v ve vyčerpání zásob pro neurotransmitery a porušení svalových snopců.

    OdpovědětVymazat