26. května 2014

Už je snad vše v pořádku :-)

Ono to už není moc aktuální, ale abych svůj příběh kolene nějak ukončil, rozhodl jsem se napsat k tomu ještě poslední článek :-).
Naposledy jsem psal z lázní Klimkovice. Procedůry jsem zvládal všechny, jak už jsem psal minule, klidně bych jich dal i více, ale to nešlo, ještě že bylo možno využít místní posilovnu a dalo se chodit na procházky. Noha se o něco zlepšila, ale pořád to nebylo nic moc. Po návratu z lázní jsem hned navštívil doktora, který mě poslal na rehabilitace a povolil jízdu na kole a plavání.  Naštěstí jsem byl už v takovém stavu, že jsem mohl chodit do práce. Ono to na té neschopence, co se týká peněz je spíše na přežití :-(. Tak jsem opět začal ráno chodit plavat, pak do práce a odpoledne, když byl čas, jsem posilovnu střídal se spinningovým kolem a rychlou chůzí venku. Koncem března jsem se odvážil i na venkovní projížďku na kole :-). Díky všem těmto aktivitám se začal konečně opět objevovat i stehenní sval, a i díky rehabilitaci jsem nohu začal čím dál tím více krčit a propínat. Po první vlně rehabilitace jsem úspěšně začal i druhou :-) a koncem dubna mi byl po kontrole u lékaře povoleno i zkusit běh.
Bohužel zřejmě to nepůjde tak rychle, jak jsem si myslel a prognózy doktora, který mi řekl, že podle toho jak bylo koleno zřízeno, budu nohu dávat dohromady tak 3/4 rokuse asi naplní. Pořád nejsem schopen nohu pořádně propnout, jednak díky slabému svalu a také ztuhlosti. Už sice moc nechybí, ale ten konec jde nejpomaleji, Nejvíce mi to vadí při chůzi, pořád mírně pajdám. Takže musím stále protahovat a doufat, že se to uvolní :-).U pokrčení to je lepší, hodně jsem se přiblížil "normálnímu" stavu.
A jak mně jdou sportovní aktivity ? Plavání celkem zvládám, ale samotné kopání kraulovýma nohama dám tak 20 m. No stejně jsem prý nohama kopal moc, tak se to aspoň odnaučím :-).
Na kole mi stav kolena vadí nejmíň, bohužel fyzická kondice je na bodu nula, na rovině to ještě jde, ale v kopcích je to trápení a stoupání ze sedla kolenu moc nevoní :-(. Ale stovku jsem už zvládl :-).
A běh, to bude největší problém, tento pohyb se kolenu vůbec nelíbí :-(. Sice jsem už vyběhl, ale zatím je to jen takové krátké cupitání. Kolem čéšky to v určitém poloze  tak divně  píchne a jistota také nic moc. Do kopce to moc nejde, v terénu také ne a seběhy to už vůbec. Ale běh od běhu se to lehce zlepšuje a už se mi podařilo uběhnout 10 km v tempu pod 6:00 min/km, což je pro mě velký úspěch. Takže ono to půjde, ale chce to čas.
Takže co mě do budoucna čeká, je dát nohu do takového stavu, abych ji propnul tak i pokrčil jako zdravou, posílil stehenní sval a doufat, že už to snad bude zase v pohodě :-).

4 komentáře:

  1. Tak to vypadá dobře. :-) Potom, jak to vypadalo děsivě s těmi hadičkami je 10 km v tempu pod 6 super úspěch. Držím palce na další zlepšení.

    OdpovědětVymazat
  2. Dave díky, myslel jsem, že to půjde rychleji, ale už jsem se nějak smířil s tím, že to bude chvilku trvat. Takže další zlepšení bude za dlouho:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to dobře, držím palce, ať koleno drží. Do konce roku máš na "sportovní" rehabilitaci a příští rok už to půjde samo. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Aleši paráda. Jsem moc rád, že jsi v poho. V sobotu jsem mluvil s bráchou. Nejdřív jsem myslel, že jsi to ty :-) .
    Trochu poreferoval o Tvém počínání. Drž se, držím palce i pěsti ;-)
    Téčko

    OdpovědětVymazat