21. července 2013

15. ročník Morkovské chlap

Z tohoto závodu jsem měl lehké obavy, které se bohužel naplnily. Je to lidový triatlon na opravdu lidových vzdálenostech, plave se 200 m v 50 m bazéně, 20 km kopcovité kolo a 5 km běh v hodně zvlněném terénu. Bylo mi jasné, že díky opravdu krátkému plavání, bude rozhodovat kolo a běh.


Do Morkovic jsem se svezl s Benjim, a i když jsme vyjeli po sedmé již bylo přítomno hodně závodníků a u prezentace už docela velká fronta. Pro předem přihlášené byl fronta menší, což jsme byli, takže registrace proběhla poměrně rychle. Samotný start závodu se opozdil díky velkému počtu závodníků, jejichž počet byl  nakonec těsně pod 300, což je hodně slušné číslo. Samotná příprava už proběhla bez problémů a byl jsem nachystán si za závodit.
 Jelikož se plave v bazéně, jsou závodníci rozděleni do rozplaveb a našemu týmu byla vyhrazena šestá, škoda, že se někteří nepřihlásili předem a nemohli plavat s náma. Celkem to uteklo a už jsem se chytal i já s větší částí týmu na start. Jak už jsem psal, plavání bylo krátké, ale i tak měli s překonáním padesátimetrového bazénu  někteří  závodníci značné problémy, ale co, je to lidový triatlon pro všechny, klobouk dolů, před všema kdo se odhodlají a poperou se a dokončí. Taktika na plavání byla jasná, zkusit se udržet Martina, který by z naší rozplavby měl být nejlepší plavec. Vše nachystáno a se startovním výstřelem skáčeme do vody, plave se mi celkem dobře a hned od začátku ve stejné úrovni s Martinem, až poslední padesátku mi lehce cukne, vylézám z vody zároveň s Pecou, mačkám stopky 3:10, což je na mě hodně slušné, rychle do depa, které zvládám obstojně, krátký výjezd na hlavní silnici už vyjíždím a jsme v těsném závěsu za Martinem, Peca byl ještě rychlejší a je už před námi. Začátek kola je do mírného a pak už většího kopce a můj cíl byl jasný, ustát první stoupání s lepšími cyklisty a pak se pokusit udržet až po Litenčický kopec. První část plánu se povedla ve stoupání jsem se udržel ve sjezdu jsem si lehce odpočinul, ale po sjezdu jsem nebyl schopen akceptovat tempo, nohy úplně tuhý a ať dělám co dělám nemám šanci se udržet. Zpomaluji a chci si jet svoje, bohužel se nohám vůbec nechce :-(. Že bych se v první stoupání zatavil ? Nevím, šlapu jak to jen jde, daří se mi sice sjíždět závodníky z předchozí rozplavby, ale to mně vzhledem k jejich výkonnosti moc netěší :-(. Před obávaným Litenčickým kopcem jde přede mne Čufa, nemám šanci se ho udržet :-(. Litenčický kopeček s místy s více jak 12%  se mi nejede vůbec dobře, navíc mi začne blbnout pedál a stále se mi vypíná, až v cíli zjišťuji, že mám úplně zničený kufr. No nějak se na vrchol vyškrábu, ve sjezdu si lehce odpočinu, nebezpečné úseky díky tomu, že jedu sám zvládám bez problémů a už jsem zpět v Morkovicích.
Depo mám celkem  rychle, i díky tomu, že jsem si konečně vyměnil tkaničky v botách a tkaničky ETENEX se nemusí zavazovat. Při vybíhání z depa, vidím, že už je v depu i Jirka Pivec a Zdeňa no to bude ještě zajímavé. Bohužel ani na běhu to není žádná hitparáda, neběží se mi nijak extra dobře, cuká mně v lýtku a nohám se moc nechce. Ještě, že začátek je mírně z kopce. Běh je stále nahoru dolů, vidím v dálce Čufu, běží jak robot a je stále dál. Sice předbíhám celkem dost závodníků, ale z naší rozplavby nikoho :-(. Těsně za otočkou  mě dobíhá Jirka, chvilku běžím s ním, ale ve stoupání nestíhám a za chvilku je tu i Zdeňa, scenář úplně stejný :-(. Naštěstí už jen seběh a krátké stoupání  a je tu cíl. Škoda, konečně se jakš takš rozbíhám, ale to už jsem v cíli  a čas se zastavuje za 1:03:09. Jsem rád, že to mám dnes za sebou.
Dám si meloun, pomotám se v cíli, krátce se jdeme vyklusat a po poslední rozplavbě se jdu  ještě vyplavat. Následně už jen pivko a gulášek, počkáme na vyhlášení a frčíme domů.
Je to sprint s kopcovitým kolem, ale mně se zdál o hodně náročnější než Osecký. Po závodě jsem byl lehce zklamán, pocitově to bylo trápení, ale když mrknu na loňské výsledky, plaval jsem o 15 s rychleji, kolo bylo loni delší o 7 km, to srovnávat nelze, ale běžel jsem o skoro 1:20 rychleji, takže s odstupem času, zase tak špatný nebylo :-).  Celkové výsledky zde a záznam z garmina plavání, kolo, běh.
Krátce k organizační stránce. Fronta na registraci byla loni i dnes, a to bylo hodně závodníků přihlášeno předem, neškodilo by posílit registrační tým. Možná by neškodilo, při takto velkém počtu závodníků, měřit čas pomocí čipů, ale i tak to bylo zvládnuto až na jeden omyl, že Peco :-) bez problémů. Depo se tentokrát probíhalo a bylo spravedlivé pro všechny. Jen bych řekl, že byl v depu občas trošku zmatek, hlavně, když se dojelo z kola a mělo se celé depo proběhnout, já měl štěstí, že jsem měl kolo na začátku a probíhal jsem zbytek depa bez kola a i tak jsme měl problémy. Co tak příště stanovit umístění kola v depu podle startovního čísla a do depa nepustit nikoho jiného než závodníka ? Třeba by to částečně pomohlo. A určitě bych přivítal větší "účast" pořadatelů v prostoru depa. Hodně závodníků ani nevědělo, že se má depo obíhat. Jinak vše proběhlo bez problémů, kolo dostatečně zabezpečené, úroveň asfaltu pořadatel neovlivní, gulášek chutnal :-).

2 komentáře:

  1. No asi špatná příprava, Když se rozpadá výbava?

    OdpovědětVymazat
  2. Ani ne, já si to asi zničil při běhu z depa, už jak jsem prvně tretru zacvakl, se mi to nějak nezdálo, ale ještě to chvilku vydrželo pak už ne. A vymlouvat se na to nehodlám, můj výkon to neovlivnilo a lepší by to určitě v těch kopcích nebylo :-).

    OdpovědětVymazat