6. srpna 2012

Slovakman 2012

Jak začít ? Jestli tento závod jít a nebo, jsme se dlouho rozmýšlel. Od Regensburgu jsem netrénoval, spíše se jen pohyboval. Odjel jsem několik závodů, většina se povedla, na kole to také celkem jelo, běh docela slušny a jen plavání špatný, ale ve vodě se závod nerozhoduje. A proto jsem se nakonec rozhodl do Piešťan jet, kde se letošní Slovakman odehrával.
Původně jsem měli jet celá rodina, ale vše se zkomplikovalo a proto jsem musel jet sám. V pátek po třetí hodině jsem naházel věci do auta a vyrazil směr Slovensko :-). Cesta v pohodě a po necelých dvou hodinkách jsem parkoval u  přehrady Siňava. Hned jsem se šel zaregistrovat a udělal jsem dobře, žádná fronta a vše proběhlo hladce. Následně jsem šel do nedalekého kempu chytnout místo, což nebyl žádný problém a šel se podívat po okolí. Super je, že jsem už při závodění hodně lidí poznal, takže i když jsem přijel sám, hned bylo s kým pokecat a probrat zítřejší závod. Začátek rozpravy se trochu opozdil, dle stanoveného rozpisu, ale to celkem nevadilo. Po rozpravě jsem ještě chvilku poseděl, ale pak už jsem se odebral do kempu. Jelikož bylo teplo, vykašlal jsem se na stavění stanu a spal pod širým nebem. Na noc jsem si dal pivko, poslechl muziku a pomalu ulehl. Spalo se mi celkem dobře, a kolem páté byl budíček :-). Posnídal jsem maso s rýží, nachystal veškeré věci, bezpodmínečně nutná návštěva WC a už byl čas dát věci  a kolo do depa. Před startem ještě menší zdržení s rozdáváním plaveckých čepiček a popisem, ale čas startu se nezadržitelně blížil.
 Než se dostaneme k průběhu závodu, chtěl jsme se zmínit a svých ambicích. Je to jednoduché,  mé ambice nebyly žádné, tento závod jsem chtěl jen co nejlépe dokončit. Bylo mi jasné, že plavání bude dlouhé, kolo by mohlo být celkem v pohodě a rychlé a běh to bude hodně záležet na počasí.
Ale už k závodu. Plavecká část probíhala v místní vodní nádrží Síňava, nejdříve proti proudu k první bójce, pak dlouhá rovinka po proudu k druhé bójce a pak opět proti proudu k místu startu, kde byl výběh z vody a tohle se plavalo 4x. V pátek byla hladina o asi půl metru nižší a bylo dobře vidět, jak je ve vodě jakási tráva, řasy, nebo co  to vlastně přesně bylo. V den závodu se hladina vody zvedla, tím se i ochladila a nebyl problém povolit neopreny. Krátké rozplavání a už se všichni štosovali v místě startu. Výstřel a začíná pěkná mela, já se jí naštěstí celkem dobře vyhnul. K první bójce to jaksi uteklo, plave se mi kupodivu dobře, jen ta tráva co je ve vodě je nepříjemně pichlavá. První okruh dokončuji za cca 16 min, s čímž jsem spokojen, bohužel nedaří se mi s nikým plavat, většinou jsou všichni moc rychlí :-(. Kolem vždy proletí někdo v oranžové čepičce, naštěstí to jsou štafeťáci. Plavu co to jde, druhý okruh něco přes 34 min. zpomalení, ale to jsem čekal, v třetím okruhu plavu po boku Michala Dvorskýho, normálně bych měl být daleko před ním, ale teď je teď. Ve třetím okruhu si nějak moc užívám trávy ve vodě, podaří se jí se mi dostat i pod neopren  a v jednom okamžiku se mi omotala kolem krku a roztrhl jsme si znaménko co mám na krku, nic příjemného :-(. To už kolem mně profrčí čelo závodu, pěkně jim to plave :-).  Třetí okruh dokončuji něco kolem 54 min. jediné pozitivum je, že nechytám křeče do lýtek :-). Cítím se celkem dobře, a chtěl bych i zrychlit, ale ono to nejde a i Michal mi v posledním okruhu uplave :-(. Naštěstí už i já má plavání za sebou, snažím se ze sebe dostat vršek neoprenu což se mi podaří,beru tašku a šup do převlékacího stanu. Je tu plno, ale najdu si své místečko :-). Z neoprenu se dostanu raz dva, obleču si vršek dresu, nasadím ponožky, tretry naházel věci do pytle a letím do depa pro kolo. Evidentně se někomu podařilo mé kolo shodit, ale helmu i brýle jsou v blízkosti, beru kolo a jdu se projet na kole za komentování Vlado Barana, kterému vyslovit mé jméno dělá celkem problémy :-). Oficiální čas plavání byl 1:15:21 a první depo 2:26.
Kolo bylo úplná placka a jelo se na obrátkové trati patnáct kilometrů tam a zpět a tohle všechno celkem 6x. Začátek kola nebyl pocitově nic moc, ale to tak po plavání mám vždy. I tak to, ale frčelo pěkně, aby ne mírně foukalo do zad, zpět to už jelo hůř, ale i tak jsme dokončil první okruh kolem 53 min. což je více než slušné. Ještě jsem se nezmínil o počasí, od rána bylo pod mrakem a velice příjemné teploty, žádné vedro a nic nenasvědčovalo tomu, že by se to mělo změnit. Do druhého okruhu jsem si vzal od Eriky, která dělala doprovod Robertu Fojtovi a dnes i mně doprovod :-), rohlík a jel dál. 


Ve druhém okruhu se mi nohy konečně rozjely a jelo se mi super. V této fázi závodu se z mého pohledu toho moc neudálo, pravidelně jsem jedl, bral hořčík a další potravinové doplňky :-), počasí pod mrakem, dokonce chvilku i pršelo, už sice nebylo koho moc předjíždět, ale to mi nevadilo, pořád jsem se cítil v pohodě. Pohoda se, ale vytratila v posledním okruhu kola a to hlavně po otočce. Bohužel zatažená obloha se změnila v jasno a začalo být solidní teplo a i díky protivětru byla rychlost výrazně pomalejší než v předchozích okruzích. Ale i tak jsem kolo dokončil za velmi slušných 5:25:57, odevzdání kola pořadatelům a druhé depo proběhlo celkem rychle za 1:32 a mohl jsem vyrazit na svou běžeckou pouť.
Běží se  6 okruhů podél řeky, přeběhne se most a opět po nábřeží k otočce. Začátek běhu celkem dobrý, díky vedru je mi jasné, že to nebude na běhu dnes žádná hitparáda, ale snad ani moc velký propadák. Bohužel už po prvním okruhu se můj osud začal naplňovat. V průběhu druhého okruhu začíná stávkovat žaludek, je mi na zvracení :-(. Musím přejít do chůze, žaludek se lehce uklidňuje, ale když se snažím rozběhnout je mi opět na zvracení. Co se dá dělat, bude z toho dnes spíše pochodové cvičení. Po dokončení druhého okruhu zaúkoluji Eriku, aby mi sehnala pivo, třeba to pomůže.
Odpochoduji i třetí okruh, pivo dostávám, je sice teplé, ale na chvilku pomůže. Snažím se rozběhnout, ale moc to nejde, chybí i motivace se trápit a ještě k tomu  se mi na nohách udělaly solidní puchýře. Jel jsem s tím závod dokončit, čas je druhořadý, takže ve čtvrtém okruhu jsem na tom úplně stejně jako ve třetím, spíše pochodové cvičení. Pátý okruh je ze všech nejpomalejší a přepadají mě myšlenky typu, co tu vlastně dělám, má cenu vůbec se tak trápit, třeba na tento sport nejsem ten správný typ, přemýšlel jsem  jak se odhlásit z Pilmana, který je už, ale zaplacen, jelikož v této fázi závodu jsem končil s triatlonem. Naštěstí už byl přede mnou poslední okruh, puchýře bolí jak čert, ale to už nějak dojdu. A co víc, já to dokonce doběhl. Do posledního okruhu šel i David Vronka z TTC Olomouc, teda nešel, ale běžel, já jsem nejdříve šel indiánským během, ale když jsem zjistil, že David, který běží, je na tom stejně ( když jsem běžel, byl jsem před ním, ale po přechodu do chůze mě předběhl ), spojil jsem se s ním a cupitali jsem spolu. Bylo to příjemné, když to šlo prohodili jsem pár vět, a poslední okruh až na občerstvovačky jsem odběhl celý a k mému zjištění poslední okruh byl druhý nejrychlejší ze všech :-). Na nějaké sprintování do cíle to ani z jedné strany nebylo, a proto jsme cílovou bránou proběhli společně s jeho synem. Čas běhu 5:24:56 a celkový čas 12:10:14 .
Tak jak mi bylo v posledním okruhu celkem dobře, po doběhu se mi udělalo opět zle a na lavičce v cíli, nejdříve v sedě a pak i v leže jsem se snažil z toho dostat. Byla mi i nabídnuta lékařská pomoc, ale zase tak hrozný to nebylo, už to znám, chce to jen klid. Po asi dvaceti minutách už bylo vše v pohodě, k čemuž přispěly i dvě vychlazený nealko piva, které operativně, už vychlazené, sehnala  Erika.
Ještě chvilku jsem se motal v prostoru cíle, ale začínala mně být zima a proto jsem šel do kempu a využil teplou sprchu. Začal jsem se opět cítit jak člověk, šel jsem se najíst, dal pivko, ještě pokecal se známýma a před desátou jsem vyrazil k domovu. Erika, potřeboval a jet také domů, takže jsem toho využil a byla za řidiče. Já bych to také už zvládnul, ale proč riskovat.
Co napsat na závěr, dokončil jsem další triatlon na iromanských distancích, že to bude boj jsem věděl předem, ale že až takový, to jsem nečekal. Holt opět se potvrdilo, že vedra mi nesedí a já bez tréninku a jen takovou údržbou nejsem schopen zajet dobře. Ale o celé 2 sekundy jsem to zajel lépe, než svůj první dlouhý triatlon v Otrokovicích :-).
Jinak byl závod po organizační stránce docela slušně zvládnut, jen si neodpustím pár kritických poznámek. Zmatky s rozdáváním čepiček a popisem těsně před startem rozhodně ke klidu nepřidají, umístit na cykloobčerstvovačce za sebou iont a hned i vodu je docela nešťastné, já osobně jsem měl co dělat, abych stihl bidony odhodit a pobrat plné, a vzít si třeba gel nebo tyčinku to už nešlo, ještě že jsem měl doprovod. V jedné fázi závodu nebyla voda na občerstvovačce pod mostem, což v takovém horku byl celkem problém. A i když já sním vše, jídlo po závodě – porce těstovin s omáčkou nebyla kdoví jaká hitparáda.
S porostem, co byl při plavání, pořadatel moc udělat nemůže, mně provoz na trati kola nevadil, jsem zvyklý, jen ta rovina je strašná nuda a trasa běhu se mi líbila, takže kdyby se vše sešlo, docela rychlá trať na zlepšení osobáčku. Dle garmina mělo kolo 181,3 km a trasa běhu 41,1 km ( ale běželo se pod mostem, což má na měření určitě vliv). Záznam z garmina je zde  a celkové výsledky zde.



8 komentářů:

  1. ale tak tak dal jsi to, což se počítá. Nepamatuju si závod, že by mě aspoň 3x nenapadlo, co tam vlastně a proč dělám. Je to normální stav mozku, kterému nohy kradou cukr:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kucí Aldamane a Ječmínku, mám nápad - přestaňte ztrácet čas těmito mnohaletými komentáři, které už možná nejsou až tak zajímavé jak dřív a místo toho si pořádně zatrénujte a Vaše dojmy a výkony budou lepší a lepší. S pozdravem Praktik Dříč

    OdpovědětVymazat
  3. Dík za radu, ale je to můj blog a mé příspěvky a můj čas, takže si budu dělat co chci já. Nikdo tě nenutí to číst.

    OdpovědětVymazat
  4. Mě to zajímá a rád si počtu, tak piš dál:))))

    Praktik Dřič: tak tu nepiš hlouposti a běž trénovat:)))

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za zmínku o mé malém ja, chci především smeknout klobouk před tvým výkonem. Prostě tenhle závod se, asi, opravu neda vzdát. A jinak, bylo mi cti ti podat, aspoň, ten rohlík :)

    OdpovědětVymazat
  6. Clanek o zavode kdy se nedari presne podle predstav je dle mne velmi poucny a malokdo ma odvahu ho verejne psat a popisovat sve pocity. O tom jak byl prekonan osobak napise rad kazdy, krome mne ja jsem linej psat cokoliv krome komentaru:). Takze za mne velmi poucne a zajimave napsane. VTT

    OdpovědětVymazat
  7. I am really loving the theme/design of your blog.
    Do you ever run into any web browser compatibility problems?
    A couple of my blog audience have complained about my blog not operating correctly
    in Explorer but looks great in Safari. Do you have any solutions to help
    fix this problem?
    Here is my homepage : chelsea transfer rumours transfer news

    OdpovědětVymazat
  8. I'm not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.
    Check out my web site - latest epl transfer news man utd

    OdpovědětVymazat