10. dubna 2009

13 - 15. týden 23.3 - 12.4

Jen takový krátký report, jak to se mnou vypadá.

Uzdravování probíhalo celkem v pohodě, den ode dne se hojení lepšilo, a jelikož doma už byla nuda a člověk těch peněz na neschopence moc nedostane 1.4. už jsem nastoupil do práce. Sice jsem musel každé úterý a pátek chodit do nemocnice na převaz, jelikož se dráty čím dál tím víc tlačily ven, ale to nebyl žádný problém, doktoři se už nesnažily dráty vrátit zpět :-). Tak nějak jsem to přežil a v úterý 7.4 jsem šel na kontrolní rentgen klíční kosti a kdyby bylo vše v pohodě mohly jít dráty ven. Bohužel přítomný lékař si dráty neodvážil vytáhnout a objednal mě na pátek i s rentgenem lokte k lékaři, co operaci prováděl. Moc mě nepotěšil, ale co jsem mohl dělat, do pátku se to dá vydržet. A dnes i s rentgenovaným loktem, jsem čekal co bude. Pan doktor vše prohlédl, a konstatoval, že dráty mohou jít ven. Potěšen jsem si sedl na stoličku a čekal, kdy mi sestra dá lokální umrtvovací injekci a  doktor vytáhne dráty. Kleště nachystány, ale injekce nikde, prý není co umrtvit, když už dráty trčí ven, škub a první drát venku, bolest jak prase, rozdýchal jsem to a druhý byl venku taky. Teda nic příjemného, při převazech to líčil doktor jako prkotinu, kterou ani nepocítím, asi mě chtěl uklidnit. No hlavně, že už to mám za sebou. A jak to se mnou vlastně vypadá. Trochu jsem zpověděl operatéra  a až teď jsem se dozvěděl, že to byla tříštivá zlomenina klíční kosti, těsně u ramene. Kousek co zbyl u ramene byl asi 1/3 zaklíněn pod klíční kost a delší část byla vychýlena asi 7 cm od správné polohy. Takže zpevnit kost destičkou a šroubem nešlo (kratší část byla roztříštěná a nebylo do čeho upnout šroub), a proto se musely do kosti propojit dráty, aby držely správnou polohu. Momentálně je sice svalek na zlomenině vytvořen, ale je ho málo, poloha je vyhovující. Takže ještě 2 týdny musím nosit ortézu a pak můžu pomalu ruku procvičovat. A loket ? Kontrolní rentgen potvrdil dobré postavení kostí, ale svalek ještě opět není dostatečný. Naštěstí dva dráty a jakási spona drží kost, takže pomalu už loket můžu procvičovat. Dráty z lokte, ale budou vytahovat v narkóze zatím neznámo kdy. I zlomenina lokte nebyla nejšťastnější, bylo to v místech kde je uchycen triceps, takže sval kost oddaloval a proto se to muselo zpevnit dráty a vyčistit od úlomků. 
Na kontrolní  rentgen obou zlomenin, zda je vše zahojeno jak má, mám přijít za 4 týdny.
A jakou odpověď jsem od doktora na otázku, kdy budu moci konečně něco dělat dostal ? Koncem příštího týdne pokud se budu cítit v pohodě bych pomalu mohl začít s během, pod dvou týdnech i lehce plavat, podle toho jak bude ruka pohyblivá. Kolo, to je prý otázka, tam je největší pravděpodobnost pádu, a pád by mohl mít za následky opětovnou zlomeninu, takže doporučil raději počkat co možná nejpozději nejlépe až po 4 týdnech, až to bude úplně zahojené, než riskovat.
Tak tak nějak to se mnou momentálně je. Počítám, že s krátkým výklusem bych příští víkend mohl začít a pak se uvidí. Kolo, ale asi ještě riskovat nebudu, to raději opráším rotoped, z něho snad nespadnu :-).

9 komentářů:

  1. Tak to vypada nadejne :-) se nam hojis jako desetilete decko :-D Jen tak dal at je to s treninkem min tak jak to rikal doktor :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavně to neuspěchej, buď trpělivej...a ať Ti to jde :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to z tebe bude letos nakonec elitní běžec. No co, tak místo IM si dáš pár marathonů. Za těch pár týdnů vytrvalost neodešla, brzo budeš blízko tomu kde jsi byl před cykloakrobatickou kreací ;-)
    Koneckonců obyčejná angína s antibiotikama a doléčením vezme také měsíc.
    milans

    OdpovědětVymazat
  4. Peca: Mně se právě zdá, že se hojím pomalu. Navíc venku nádherné počasí k trénování a já nemůžu nic dělat. Když mi ukazoval přesně místa na snímku, kde to není ještě zahojené, věří se tomu líp :-). Rozhodně se pokyny doktora bud snažit řídit, už to musím nějak vydržet !
    mapo: budu se snažit :-)
    milans : elitní běžec, nepřeháněj :-). Ale maratonek na podzim by nemusel být špatný :-)
    Doufám, že jsem si už svou smůlu vybral a teď už budou jen samá pozitiva a sociální jistoty :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Podle popisu seš teď úplný terminátor. Podzimní maratónek je přiměřený cíl.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak pomaly sa do toho pusti. A namiesto podzimního marathonu si daj IM - napríklad Teplice - to by sa dalo stihnúť v pohode. Alebo poď so mnou a Demim koncom augusta do Almere. Nenáročný IM v dobrom termíne. Času na prípravu máš viac ako dosť.

    OdpovědětVymazat
  7. Mně to taky přijde jako dobrý vývoj. Za dva týdny plavčo, pomalu běh a trenažér nebo koukání na holky na spinningu. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. dobře strýcu. Tu ruku rozhýbávej intenzívně, optimálně lehké činky, gumy, pohyby pořád pod kontrolou, žádné švihy. Já bych osobně s tím plaváním počkal i déle a raději o týden dva posiloval, zejména pokud se Ti svalek tvoří pomalu. A jez ty aspiky, medvídky atp:-). Už se kurňa těším, jak Ti třeba chvíli budu stačit v běhu:-)

    OdpovědětVymazat
  9. IJ: Letos už IM u nás určitě nepůjdu, a jet do Almere na to nebudu mít peníze :-). Pokud bud fit zkusím něco kratšího a začnu se připravovat na příští rok :-).
    S plaváním to ještě nevidím, reálně spíš jak psal ječmínek nejdříve rozhýbat a posílit, čas ukáže.
    Hlavně ať už můžu aspoň něco dělat. Běh a rotoped půjdou co nejdřív, aspon doufám.
    JM: už se taky nemůžu dočkat jak vyběhnem :-)

    OdpovědětVymazat