9. března 2008

10. týden 3.3 - 9.3

No co týden, který nebyl nic moc a velmi poznamenaný nachlazením a páteční oslavou. Moc jsem toho nenaběhal, tak snad aspoň to nachlezení vypadá, že už je pryč.

Pondělí 3.3. : regenerační běh 10,11 km za 55:39. Po nedělním delším běhu jsem se šel ráno (5:00) jen tak lehce vyklusat. A nějak mě to moc nebavilo, zdálo se mi, že to nestojí za nic. Na jednu stranu jsem chtěl běžet na nízkých tepech, což se mi nakonec povedlo, ale takto pomalý běh mě vůbec nebral. Asi to bylo opravdu moc pomalé, jelikož průměrná TF byla 130 (60% TFmax.) a max. byla 136 (64% TFmax.) a průměrné tempo 5:30min/km.
Úterý 4.3. : volno. Chtěl jsem vyběhnout ráno, ale přes noc mě začalo bolet v krku, nemohl jsem mluvit, opět celý zahleněný, a tak jsem raději běh vypustil. Už mě to docela sere. Už to vypadá, že je nemoc pryč, čtyři dny pohoda, a pak se opět z ničeho nic na dva dny opět objeví a pak zas je vše v pohodě.
Středa 5.3. : souvislý běh 10,46 km za 53:43. Moc se mi do běhu nechtělo, v plánu bylo raději volno a dostat se z nachlazení, ale odpoledne jsem se cítil už opět v pohodě, a když manželka neměla námitky proti večernímu výběhu, nemohl jsem to nevyužít. Byl to velmi pohodový výběh, nikam jsem se nehnal a to že je max. TF tak vysoká je jen díky tomu, že jsem si posledních 200 m běhu zkusil zafinišovat. A proto byla průměrná TF byla 137 (65% TFmax.) a max. byla 159 (80% TFmax.) a průměrné tempo 5:08min/km.
Čtvrtek 6.3. : Opět tělocvična. Od října do dubna chodím pravidelně do tělocvičny od 18:30 do 20:00. Do naběhaných kilometrů si to nepíši, ale je to docela makačka, takový intervalový trénink :-). Dnes to bylo opět náročný, lidí na střídání bylo dost, ale jednalo se o starší jedince, kteří střídali ve velmi krátkých intervalech, a tak jsem si dal docela do těla. A po fotbálku jsem šel na chvilku doplnit tekutiny do hospůdky.
Pátek 7.3. : volno. Manželka v práci a tak jsem musel odpoledne hlídat děti, které bylo zpestřeno pozváním na menší oslavu zkolaudovaného rodinného domu. Majitel je sice ukrajinského původu, ale dlouho už žije v česku a rozhodně se k tomu postavil jako chlap. Pozval sousedy a na čepu byl výborný Zubr 110 a Metaxa a k jídlu mimo jiné majitel domu připravil prý ukrajinskou specialitu maso na rožni tzv. "šašlík" a musím říct, že bylo vynikající. Nešel bych, kdyby nebylo i zajištěno hlídání dětí a odvoz domů. Velmi vydařená akce, kterou jsem msuel brzo opustit, jelikož jsem v sobotu musel se synem jet na hokejový zápas do Uníčova. I když ještě že jsem musel odjet, kdoví jak by to zas dopadlo :-).
sobota 8.3. : volno. Bohužel jsem msuel opět vynechat plánovaný závod Radíkovská patnáctka a v 6:30 jsem jel se synem na hokej do Uníčova. Naštěstí už od rána jsem se necítil moc dobře, jednak to bylo z páteční oslavy a opět jsem byl nějaký unavený, a měl jsem v plánu odpolední běh, ale nějak jsem se nemohl zvednout z gauče, a tak jsem poslechl své tělo a udělal si volno.
Neděle 9.3. : souvislý běh 10,03 km za 52:12. Aby zase nebyl víkend úplně bez pohybu, donutil jsem se aspoň po obědě ke krátkému výběhu. Ze začátku mi dost překážel na oběd zkonzumovaný vepřový řízek z krkovičky a bramborová kaše, ale naštěstí po 5 km už si dal říct a doběhl jsem v pohodě. Průměrná TF byla 143 (69% TFmax.) a max. byla 158 (79% TFmax.) a průměrné tempo 5:12min/km. Řekl bych, že vyšší TF byla díky nestrávenému jídlu v žaludku :-).

 Km Čas
Běh30,602:41:34
Tělocvična
1:30:00

Zhodnocení : Z pohledu naběhaných km hrozný týden. Ale kdybych to bral pozitivně poslední 4 týdny byly docela náročné, tak jsme si tento dal, takový odpočinkový. Všude píší, že je i velmi důležitá regenerace, tak jsem zvědav, jak se mi povedla :-)

18 komentářů:

  1. Však jsme pouze lidé, odpočinek je potřeba. A tempo 5:08/km při 65%TFmax hodně naznačuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Čekal jsem kritiku, a ne takový velmi pozitivní komentář :-). Milane umíš potěšit :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Ono by to tak nějak i mělo být. Tři týdny růst zátěže, potom oraz.
    Vidím, že už Ti nedělá problém běhat s řízkem v žaludku. To se může po 30km v maratonu hodit.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to rozhodně zkoušet nebudu :-). Taky jsem se nemohl pořádně s řízkem v žaludku rozběhnout. A to byl výběh 1:30 h po konzumaci, ale na mě je to krátká doba. Raději běhám na lačno s tyčinkou nebo gelem v kapse :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrá, tak kritika - to zahlenění (nachlazení???) je moc časté. Dělej s tím něco. Nejsem si jist, jestli by pomohlo otužování. Vzhledem k tomu, že běháš téměř kdykoli, tak přece jen základ otužilosti tam bude. Já bych zkoumal dvě příčiny - zda už jsi opravdu přivykl ranním běhům (běhat v zimě v 5 ráno bych pravidelně nemohl, na to nemám dost silnou imunitu/otužilost) anebo by mohla být příčina ve stravě. U někoho by mohlo být příčinou... mléko.

    OdpovědětVymazat
  6. Spíš bude problém v tom, že to pořádně nevyléčím, jak je mi trochu líp, tak hned vyběhnu. Třeba by pomohlo, kdybych celý týden bral vitamínky a odpočíval, navíc asi i konzumace alkoholu léčbu neurychluje. Teď už je to, ale den ode dne lepší :-). Víkendové zahálení asi taky trochu pomohlo.
    Stravu mám pořád stejnou v tom bych to neviděl.

    OdpovědětVymazat
  7. Alkohol konzumuji též a pravidelněji:-) Hlavně ten důvod najdi. Jsi rychlejší, měl bys mít na maratonu rychlejší osobák, k tomu potřebuješ i zdraví. No a pak je tu ještě ta půlka v Litovli, budeš potřebovat nebýt nachlazený, aby sis před ní mohl aspoň dvakrát zaplavat:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Pořád jsem přemýšlel, jaká půlka v Litovli, když se 1/2maraton běží v dubnu v Olomouci, ale už je mi to jasný, máš na mysli HIM :-). Jenže se to nesmí s alkoholem moc přehnat :-(. To jsme potom víc dolámenej, než kdybych běžel maraton :-). A osobáček si zlepšit rozhodně plánuji :-).

    OdpovědětVymazat
  9. Kdybys nejel do Litovle pořád by ti vrtalo hlavou jak to vlastně s tím triatlonem je. Nenech si ujít mimořádnou příležitost.
    A pravidelní čtenáři tvého blogu z řad zasloužilých,začínajících nebo budoucích triatletů na tobě nenechají nit suchou. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Uvidím jak to se mnou bude vypadat po maratonu. Pokud bych se cítil v pohodě možná bych ho zkusil. A s kritikou počítám už předem :-).

    OdpovědětVymazat
  11. jak já to vidím, tak aldaman se 29.5. trochu nachladí , naplánuje synkovi na sobotu nějaký hokej a Litovel na poslední chvíli bulne. Beztak i fláká ty tréninky, porád se na něco vymlouvá, porazit tlouštíky na závody už taky nejezdí.
    Musíš přestat naříkat a trochu se zocelit. Pravidelně konzumovat alkohol, aby Tě to jednou za čas nerozhodilo, sprchovat se ráno studenou vodou, aby ses otužil atp. Tak to máš za ty optimistické příspěvky u mne:-)))

    OdpovědětVymazat
  12. Litovel je 31.5.2008. Právě jsem se podíval do kalendáře a v termínu 29-30.5 jsem na školení na Rusavě, to mi bude opět blbě a v neděli 1.6 jsem se nahlásil na zájezd s dětima do Šiklova mlýna. Tak nevím jestli se po náročném školení odhodlám postavit na start tak náročného závodu a nebudu se raději kurýrovat ze školení a nabírat sil na nedělní výlet :-D. A co teď s tím?
    Na hokej se v květnu nemůžu vymlouvat, 1.4 se rozpouští led :-), tak snad bude čas zúčastnit se nějakého toho závodu a ukázat všem jak jsem natrénoval :-).
    S tím alkoholem nevím, manželka tvrdí, že ho piji až moc, tím to určitě nebude. Asi to bude tou studenou sprchou po ránu, to opravdu nemusím.

    OdpovědětVymazat
  13. 31.5 máš tudíž volno, budeš odpočinutý a rodinné povinnosti si splníš 1.6. Fakt ideální program. Asi s sebou vezmu i Kristýnku, ať máš ve vodě nějakého soupeře:-)

    OdpovědětVymazat
  14. na školení se ožereš 29.5, 30-tého vystřízlivíš a 31.5. je forma optimální. Jak budou propozice na Grafilita venku, hned Ti je pošlu:-))))

    OdpovědětVymazat
  15. Jen jestli tomu bude tak rozumět i manželka :-). Klidně ji vem, já stejně všechny uvidím jen na startu a ve vodě budu mít problémy sám se sebou, sledovat ostatní nebudu mít čas. A je nějaký časový limit k dokončení?
    Kdybych to bral teoreticky, tak plavání tak 50 min. pokud bude vše v pohodě, kolo když to moc dobře půjde 3:20 by mohlo být za mnou a běh 2:15 hodiny, pokud nebudu chytat křeče do noh. To máme suma sumárum 6:25, tak to bych možná ani nemusel být poslední :-).

    OdpovědětVymazat
  16. Manželka to jistě pochopí. Přinejhorším jí to vysvětlíme, důvěřuj přátelům:-D

    OdpovědětVymazat
  17. vl001: nepříjemně se mě vnucuje jedno přísloví o kamarádovi. :-))

    OdpovědětVymazat
  18. Tak toho bych se bál ze všeho nejvíc :-)

    OdpovědětVymazat