3. února 2008

5. týden 28.1 - 3.2

Docela povedený týden, začátek byl stále ještě poznamenán nedělní nevolností, která v průběhu týdne odezněla a týden byl zakončen lyžováním na horách za skvělého počasí.

Pondělí 28.1. : volno. Už mi bylo daleko líp než v neděli, ale ještě ne na to abych si šel zaběhat.
Úterý 29.1. : souvislý běh 13,65 km za 1:17:17. Byl to opět výklus s Davidem Laitochem, a ještě se k nám přidal Petr Horáček. Prvních cca 5,7 km jsme běželi dost na pohodu tempo bylo 5:57 min/km. Nazpět jsme trochu zrychlili a chvilkami bylo tempo i 5:07 min/km. Celkově byla průměrná TF 136 (63% TFmax.) a max. byla 155 (77% TF max.) Opět se potvrdilo, když je více lidí běží se líp a rychleji to utíká :-). Běželi jsme tudy.
Středa 30.1. : volno. Po práci jsem musel vyzvednout děti ze školy a školky a musel hlídat až do příchodu manželky z práce a pak jsem chtěl vyběhnout. Plány mi narušili známí, kteří přišli na návštěvu. A po jejich odchodu se mi už nikam nechtělo.
Čtvrtek 31.1. Opět tělocvična. Od října do dubna chodím pravidelně do tělocvičny od 18:30 do 20:00. Do naběhaných kilometrů si to nepíši, ale je to docela makačka, takový intervalový trénink :-). Dnes to bylo obzvlášť náročný, bylo málo lidí na střídání a tak jsem si dal docela do těla. A po fotbálku jsem šel na chvilku doplnit tekutiny do hospůdky.
Pátek 1.2. : souvislý běh 12,37 km za 1:04:04. Takový pohodový výklus, a protže jsem se cítil v pohodě, aby nebyl zas tak pohodový tak, jsem si ho dal se zrychleným závěrem. Celkově byla průměrná TF 144 (69% TFmax.) a max. byla 162 (81% TF max.). Další detaily jsou zde.
Sobota 2.2. : souvislý běh 25,07 km za 2:28:42. Tak jako minulý týden ranní delší výběh. Manželka šla opět dopoledne do práce, odpoledne měl syn hokejový zápas ve Vyškově a tak jsem musel vyběhnout opět v 6:00. Naštěstí jsem nebyl sám a David Laitoch se přidal také a na to, že to byl jeho delší běh asi po 2 měsících, mile překvapil. Velká škoda, že Ječmínek Máselník tento týden bral antibiotika a tak delší běh vynechal. Do obrátky na 12,5 km to bylo celkem pohodové tempo (6:10 min/km), čemuž nasvědčoval i čas 1:17:13. Po odlehčení a občerstvení, jsme nazpět, ač proti mírnému větru zrychlili a navíc mezi 17 a 18 km běželi tempem cca 5:10 min/km, pak se trochu zvolnilo a poslední cca 1 km jsem opět zrychlili, takže druhá půlka byla za 1:11:29 tempo (5:42 min/km). Celkově byla průměrná TF 133 (62% TFmax.) a max. byla 160 (81% TF max.) a tempo bylo 5:56 min/km. Zajímavý delší běh, není špatné v průběhu měnit tempo. Více podrobností zde.
Neděle 3.2. : volno. Mělo být pěkné počasí, a tak jsme se doma rozhodli, že ráno vyrazíme na hory a udělali jsme dobře. Bylo nádherné počasí, jasno, sluníčko svítilo, bylo pěkně teploučko, ideální počasí k lyžování. Navštívili jsme skiareál Rališka na Horní Bečvě, kde tento rok postavili novou sedačkovou lanovku. Není to velký areál, ale pro začínající lyžaře ideální, a jelikož manželka je začínající lyžař, starší syn (7 let) sice lyžovat umí, ale loni, díky nedostatku sněhu na lyžích nestal, tak bylo nejideálnější vybrat prostředí, které důkladně známe. Navíc, je zde menší lyžařský vlek pro začátečníky o délce 200 m, a tak jsem vzal lyže i mladšímu synovi (3 roky), co kdyby to chtěl zkusit taky a zkusil, ale byla to sranda. Nejdříve si obul jen lyžařské body a lyže, že nechce, ale jak uviděl, že všichni ostatní mají prkýnka na nohách a jezdí kolem něho, svolil s nasazením jedné lyže, po malém sklouznutí byla na noze i druhá a začal jsem s ním běhat ať to vyzkouší, líbílo se a už ukazoval na vlek, nazul jsem lyže i já a už jsme byli spolu na malém vleku v pohodě vyjeli nahoru a hurá z kopce dolů. Teda to byla jízda, velká spokojenost a už se opět cpal k vleku, že jedeme znova. Manželka s druhým synem se pomalu do lyžování dostávali a moc si pochvalovali lanovku :-). Já, ať jsem se pořádně neprojel jsem byl z malého vleku a jízdy se synem nadřený, jako kdybych sjel slavný Hahnenkamm, ale co se dá dělat, naučil jsem lyžovat jednoho syna naučím i druhého :-). Abych si, moc nestěžoval, ke konci jsem si zalyžoval i já dostatečně. Musím konstatovat, že to byl super prožitý den, děti cestou domů po 5 min. jízdy zodpovědně usnuly, zřejmě jim horský vzduch udělal dobře a my s manželkou jsme si to také moc pochvalovali. Po návratu, se mně už běhat nechtělo, a v klidu jsem si užíval pohodově strávený den.

 

 Km Čas
Běh51,14:50:08
Tělocvična
1:30:00

 

Zhodnocení : Měl jsem z celého týdne obavy, ale naštěstí nevolnost nebyla dlouhodobá a naběhaný objem je docela solidní. A i pestrost, jakou jsem běhal byla na mé poměry nadprůměrná. A hlavně neděle mě potěšila, není nad to si čas od času zkusit i jinou pohybovou aktivitu.

23 komentářů:

  1. Jestli se při bězích moc nešetříš. :-) Zkus se občas zmáčknout kolem TF 170/min.

    Učit vlastní děti lyžovat je očistec, který zvládnou jen nejtrpělivější rodičové. Já se na nějakou soutěživost u svých flegmatiků spolehnout nemohl. Přeji hodně dalších úspěchů.

    OdpovědětVymazat
  2. Tři roky mi přijdou na lyže málo. Já s holkama lyžoval až od čtyř. Ale teď nějak není na lyžování nálada. Furt někde běháme:-)

    OdpovědětVymazat
  3. milan: U mě je problém v tom, že v tréninku se nejsem schopen na vyšší hodnoty dostat jen když běžím kratší úseky (kolem 800 m). Při delším běhu ne. V závodu mi to nedělá problémy, ale při tréninkovém běhu ano.
    Tak to já moc trpělivý nejsem, ale první syn je takový ctižádostivý skoro vše ho baví, tak i učení lyžování bylo docela v pohodě, stačilo pohrozit, že nepůjde na vlek a už byl na nohách a dál se snažil :-). S tím mladším to bude asi horší, ten je tvrdohlavej a jak se zarazí nic s ním nepohne no uvidím.
    vl001: Ono to není zatím ani moc lyžování, spíš společné ježdění a co se v mládí naučíš ve stáří jak najdeš :-).

    OdpovědětVymazat
  4. 2 aldaman: myslím, že několika minutové úseky opakovaně při jednom běhu mohou pro začátek stačit. A postupně zkoušet prodlužovat.když jsem běhával max. do 160/min (mám max.podobnou jak Ty), tak jsem nezrychloval, jen šla nahoru vytrvalost. :-)
    Zkus to třeba s bráchou nebo JM.
    My rodiče jsme s tvrdohlavým potomkem nepohnuly, stejně jako placený instruktor. Přišlo to časem, když ostatní vrstevníci už lyžovali, tak mu to bylo asi blbý.

    OdpovědětVymazat
  5. se mnou se Aleš na vysoké tepy rozhodně nedostane:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tříleté dceři jsem zkusil nasadit lyže, po 5 minutách zase sundal, protože nechápala, co po ní chci a bolela mě záda, jelikož jsem ji stále jen nadzvedával.
    Ve čtyřech letech to samé. Praští sebou na zem, řekne že už nechce a konec. Babičce pak tvrdí, že célééj den lyžovala. Učitel by ze mě nebyl.

    Jestli plánuješ útok na 40:00/10km, zkus zvážit občasné zařazení Yassa, t.j. 10x800m, dvou až tříminutové pauzy, pro zvyšování ANP nebo VO2max. Mě to opakované prudké kolísání intenzity ulehčilo pocity zahlcení při závodech.

    OdpovědětVymazat
  7. To by mě zajímalo kdo psal příspěvek č. 4 :-).
    V přípravě na PIM, kterou, začínám 18.2. mám minimálně 1x týdně trénink typu 10x400m,10x800m, 8x1km, 4x2km atd.
    2rk: To mladej se docela držel a kupodivu ke konci už i kousek jel sám (5 m a jen rovno :-D). Pak už toho, ale měl asi dost, bolely honohy, tak jsem mu lyže sundal, nic se nemá přehánět. A záda mě bolely taky :-). Útok na 40 min hranici na 10 km plánuji v druhé polovině roku, rozhodně kratší a rychlejší úseky budu muset zařazovat častěji, naštěstí mi tento trénink nijak nevadí.
    2 Ječmínek: dostanu, pokud hodinky začnou načítat tvé hodnoty :-D.

    OdpovědětVymazat
  8. č.4 jsem psal já. S pomalejšími, ale sebevědomými běžci se rychlejší může v klidu vracet, aniž by utpělo něčí ego. Zkušenost z vlastní rodiny.

    OdpovědětVymazat
  9. milan: To je mi jasný že s tvrdohlavcem nic neudělám. Je potřeba jít na to oklikou. Mladej sice rekne hned na začátku ne, ale jak vidí, že ostatní to dělají taky, nedá mu to a chce to taky zkusit to je velká výhoda.
    Tak to když dáme společný výběh s JM, se vracíme spokojení oba, aspoň si myslím. Dobře pokecáme a po 30 km se nám zdá, že jsme si ani všechno nestačili říct :-D.

    OdpovědětVymazat
  10. Právě jsem psal o potřebě běhů takové intenzity, kdy vůbec nemůžeš promluvit. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak ten jsem si zaběhl včera a sám, ale nebylo to 30km, ale jen 14 :-).

    OdpovědětVymazat
  12. si pozvi Explosera nebo Foresta. O tempo budeš mít postaráno :). Pokud máš problémy se nutit k rychlejším běhům choď víc na závody.
    Mě si myslím třeba zimní BBP v Brně na alespoň udržení rychlosti vyhovuje. Navíc člověk má aspoň trochu přehled, jestli se zlepšuje, zhoršuje nebo stagnuje.

    OdpovědětVymazat
  13. Nebo, že bych přijel za vama do Brna na společný výběh? Škoda, že je to tak daleko.
    Nějak se s tím poperu, závody mám v plánu, jen doufám, že do toho nic nevleze. Syn má o víkendech hokejové zápasy a občas se to kryje. A navíc takový závod je super zpestření.

    OdpovědětVymazat
  14. Jo, v tomhle to má lépe zařízeno vl001. Ten občas, i když nechce, na závody musí. :o)

    OdpovědětVymazat
  15. Pravidelné závody jsou kvalitní tempové běhy. Přepalovačům se hodí hlídat si tepy, zkušenosti získávají všichni. Zatím jsem se letos k tempovým běhům nedostal, ale snad příští měsíc.

    OdpovědětVymazat
  16. milan: Přesně jak říkáš, také rád nahrazuji tempové běhy závody.
    Ale ty jsi měl něco s nohou ne? A už je to v pořádku ? Jak to vypadá s tvými cíli na letošní rok? Do Olomouce na 1/2maraton a do Prahy na maraton jedeš?
    vl001: to je sběratel závodů :-).

    OdpovědětVymazat
  17. Sběratel? Vždyť asi ani nepojedu v sobotu do Ostravy na maraton. Lenoch a ne sběratel:-)

    OdpovědětVymazat
  18. to Aldaman: zlobí mě šlachy na pravé noze, ale lepší se to. Za 14 dní zkusím BBP Radostice. Vypadá to, že v brněnské společné běhy budou tempem skoro závody, tzn., že budu dobře připraven. :-))
    jeden kontrolní 1/2m chci na jaře zkusit a proč ne Olomouc?
    Letošní PIM určitě nepoběžím, květen to je měsíc jízdy na kole. :-))

    OdpovědětVymazat
  19. vl001:To tvrdíš dnes a v sobotu jsi na startu :-).
    milan: najednou je květen měsíc kole odkdy :-). Tak to se v Olomouci uvidíme, taky ho mám v plánu.
    A při čem jsi se zranil, nebo čím to bylo. Ty už jsi zkušený matador, závod zvládneš s naprostým přehledem :-).

    OdpovědětVymazat
  20. 2aldaman: na podzim v září jsem si naložil velkou dávku závodů bezprostředně po sobě:Kladno,B25,Beh na Baranec,VHT. V říjnu ještě přes 300km běhu vč. Stromovky. V listopadu jsem běhal necelé tři týdny, posledním závodem byl běh 17.listopadu (BBP).
    Po celý podzim o sobě dávaly šlachy na pravém chodidle vědět s různou intenzitou. Dost jsem signály ignoroval, žádné cvičení a speciální protahování.
    Prostě starší tělo se musí víc hlídat. :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Tak hlavně, že už jsi relativně v pořádku a opět můžeš vyběhnout. A už se těším, že se nejpozději v Olomouci opět uvidíme :-).

    OdpovědětVymazat
  22. Nevíš termín olomoucké půlky? Jako první býval na atletika.olomouc.cz, ale letos jen že duben...

    OdpovědětVymazat
  23. V Olomouci ještě spí, ale ve Šternberku už to ví: 10. (desátý - jubilejní) ročník Hanáckého půlmaratonu má být 26.4. (viz http://www.aksternberk.estranky.cz...).
    Tak se to pěkně rýsuje: Pardubický vinařský půlmaraton 19.4., Brněnský půlmaraton (Brněnské běhy) 3.5. (viz termínovka www.behy.cz)

    Budu se snažit ti oplatit v Olomouci loňskou porážku a aby mě zase Milan nepředhěhl o kolo:(

    OdpovědětVymazat