9. listopadu 2007

Už tomu je rok...

Ano ano přátelé, 6.11.2007 tomu je přesně rok, co jsem se opravdu vrhl do běhu a začal si své uběhnuté výkony zapisovat do svého tréninkového deníku.

Více běhat jsem začal už koncem září, začátkem října, ale své odběhnuté výkony jsme si začal zapisovat až v týdnu, který začal 6.11.2006. Na stránkách behej.com jsme objevil jednoduchý tréninkový deník v exelu a začal vkládat data. Proč jsem začal si své výkony zapisovat ? Chtěl jsem uběhnout maraton, a bylo potřeba si uběhnuté km a časy evidovat pro kontrolu. Navíc, mě to začalo bavit a bylo zajímavé sledovat jak mi to měsíc od měsíce jde :-). Momentálně si data zapisuji do sporttracku, který se mi zdá lepší. Můj první běžecký závod v životě byl 2.12.2006 Mikulášský běh v Olomouci. Nervozita byla, hlavně obavy z toho, co když budu poslední, jestli na mě počkají, zda mi všichni neutečou a já nebude vědět kudy běžet atd. Naštěstí se mnou byla celá rodina, manželka byla super a pořád mě uklidňovala, starší synátor si také zaběhl kolečko na stadióně a za odměnu dostal od Mikuláše trochu sladkostí :-), a já svůj závod také zvládl v pohodě doběhl a všechny mé obavy byly naprosto zbytečné a to mě ještě víc nastartovalo a byl jsem rozhodnut, že pokoření maratonu bude můj hlavní cíl. První rok, je stejně ze všech nejlepší, na každé trati, jelikož ji běžím popvé jsem si udělal osobáček, není to nádhera? Bylo by super, kdyby se to opakovalo každý rok, ale kdoví jak to bude. Maraton jsem nakonec úspěšně pokořil dne 13.5.2007 v Praze v čase 4:14:10. Chtěl jsem to zaběhnout líp, ale díky přepálení začátku, nováčkovských chyb a křečích v závěru to líp nešlo. Ale na příští rok už mám v plánu návrat a zlepšení času:-). Jediný osobáček, který jsem si zlepšil v tomto roce byl závod na 10 km. První desítku jsem běžel v Hulíně 13.1.2007, byl to 2. ročník Hulmenské desitky a čas byl 44:09. A zlepšení padlo hned v mém třetím závodě na desetikilometrové trati, sice o 10 měsíců později, ale přece na 22. ročníku Hornické desítky ve Frýdku - Místku dne 3.11.2007 a čas by 42:32.
Kdybych měl tento rok zesumírovat, tak celkem jsem naběhal, pro mě ještě nedávno neuvěřitelných 2063,08 km za 189:03:53 hod. Za celý rok jsem oděhl 13 závodů z toho 1 maraton, 2x 1/2maraton, 1x 20km, 1x 15,6km, 1x 12,5km, 3x 10km, 1x 8,5km, 1x 6,9km, 1x 6km, 1 x 5km. A poprvé jsem zkusil i triatlon, nejdříve takový lehčí v místě bydliště (Baldatlon) a pak i Hulmena. Byla to jen zkouška, výsledky nic moc, ale nejsem žádný plavec a na kole jsem ujel za celý rok asi 200 km, chtěl jsem to jen zkusit a nebylo to špatné, kdoví, třeba se v budoucnu od běhu více budu orientovat na triatlon, ale zatím to nehrozí. A co je pro mě nejdůležitější, celý rok jsem se nemusel potýkat s žádným zraněním ( týdenní nachlazení nepočítám).
A co plánuji na další běžecký rok? Hlavně bych chtěl opět rok přečkat bez zranění, a chtěl bych prolomit, pro mě dvě magické hranice 10 km pod 40 min a maraton pod 3:30. Tak mi držte palce :-).

12 komentářů:

  1. K tvým plánům na příští rok se nelze nepřipojit. Přesně ty samé cíle bych si chtěl dát i já. Ovšem druhý a třetí cíl je výrazně závislý na splnění prvního (což se mi už tři roky nedaří). Ale třeba to bude příští rok lepší. :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám cíle taky podobné. Zranění se mi naštěstí vyhýbají, desítku ale přesto pod 40 nezaběhnu. Osobák mám 49 z letošního PIMu, ale namlouvám si, že už bych měl na mnohem lepší čas (věřím, že dám příští rok pod 45). Maraton bych si chtěl taky zlepšit, ale spíš to vidím na 3:45. Maraton v květnu v Praze jsem běžel taky a v tom pekelném horku je tvůj čas vynikající.Já jsem se horko těžko vešel pod 4:30. Co se mi ale nepodařilo v květnovém horku, povedlo se mi v říjnovém chladu ve Stromovce (3:51). Tímhle časem jsem si splnil velký sportovní sen. Přeji hodně zdaru do dalších bojů a třeba se někde potkáme.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to ti držím palce brácho. Já si dám za cíl aspoň 90% závodů, na které pojedeš absolvovat taky. Ve dvou se to lépe táhne:)))

    OdpovědětVymazat
  4. Jestli běháš teprve rok, půjde prolamování samo. Taky zkusím ještě něco prolomit, jen zatím nevím co:-)

    OdpovědětVymazat
  5. jedine co si preju je zadne zraneni. zbytek je mi jedno. stale vic zjistuju ze mi ke stesti staci proste behat a behat a makat :). cim vic kopcu tim lip... (ne nejsem masochista :P ) - este se nakonec dam na zavody do vrchu.
    vysledky mas hezke, a pokad k behani budes pristupovat tak jako doposavad, nemam strach ze by sis osobaky nezlepsoval. staci postupne pridavat kvalitu a uvidis ze o hodne zrychlis.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já vám budu věřit. Ale běda Vám, jak se nezlepším, běda Vám.
    Stejný výrok, jak ve filmu Marečku podejte mi pero :-D.

    OdpovědětVymazat
  7. Proč nám? Když se nezlepšíš, tak ti utečem. Makej :-D.

    OdpovědětVymazat
  8. vl001: Ty mi utíkáš už teď :-D. No budu se moc snažit s tím něco udělat, abych se ti aspoň přiblížil :-)

    OdpovědětVymazat
  9. No právě že jenom teď. Bude ti stačit ještě chvilku běhat a budeš rychlejší. Tak vydrž:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Opravdu to tak dopadne? Tak to je dobrá zpráva, to určitě vydržím :-).

    OdpovědětVymazat
  11. Hodně úspěchů ve druhém roce běhání - ať všechny předběhneš (jako mě v Olomouci)!!

    OdpovědětVymazat
  12. Exploser: To bylo také poprvé a naposled. Ty jsi najel na specíální tréninkovou metodu a ta tě katapultovala moc dopředu :-).

    OdpovědětVymazat